4 Mart 2016 Cuma

Dünyaca Ünlü Markaların Logolarının Anlamları

Dünyaca ünlü markaların logolarının anlamlarını bir çoğumuz merak ediyoruz işte mu merakımızın yanıtı








Amazon
Jeff Bezos sanal alışveriş şirketinin isminin alfabetik sırada önde çıkması için A harfiyle başlamasını tercih etti. Sözlükte isim ararken dünyanın en büyük nehri kabul edilen Amazon’da karar kılan Bezos bu şekilde şirketinin de bir gün o kadar büyük olmasını istiyordu.


Nike
Nike, Carolyn Davidson'ın 1971'de Portland Üniversitesinde bir grafik tasarım öğrencisi iken yaptığı bir tasarımdır. Bu logoyu öğrencilik yıllarında Davidson 35 dolara yaptı.


                                                   
Citroen
Fransızların çift açılı çavuş amblemi, daha önce başka bir Citroen ürünü olan dişli çarklarda kullanılıyordu. 1919 yılında arba yapımına başlayan Fransızlar, ürettikleri ilk arabalarında da çift açılı amblemi kullanmayı uygun buldular.






Alfa Romeo
Alfa Romeo amblem tasarımı, Italya'nın Milano şehri ile ülkenin soylu ailesi Visconti etrafına dönüyor. Kırmızı haç soyluluğu, beyaz zemin halkı ve köylüleri simgeliyor. Taç giymiş engerek yılanı ise soylu Viscoti ailesi'nin armasından alındı.







Audi
Amblemdeki dört yüzük araba birliği için bir araya gelip ittifak kuran dört firmayı simgeliyor. Audi ismi, firmanın eski yöneticilerinden olan mühendis August Horch tarafından verildi.




BMW
BMW'nin amblemindeki mavi beyaz renkler, Almanya'nın Bavyera eyaletinden geliyor. 1929 yılından bu yana uçak ve motor üreten BMW, amblemdede üretime uygun lastik içinde dönen pervane figürüne yer veriyor... Daha sonra araba üretimine başlayan BMW arabalarındada aynı amblemi kullanmayı tercih etti.






Chrysler
Firmanın kurucu ve sahibi Walter Chrysler'in isteği üzerine, 1998 yılından sonra üretilen Chrysler modellerine 20'li yıllardaki eski amblem takılmaya başlandı. Amblemdeki daireler lastiği, şimşekler ise hızı simgeliyor.



Nokia
Fin asıllı cep telefonu üreticisi İsmini Finlandiya’daki Nokia şehrinden aldı.

Ferrari
İtalyan kontesin 1923 yılında firma kurucusu Enzo Ferrari'ye hediye ettiği at maskot, Ferrari'nin amblemini teşkil etti. Amblemdeki ana renkler sarı ile kırmızı, firma sahibinin yaşadığı komşu şehir Modena'yı ve yarışa olan sevgiyi simgeliyor.

Ford
İsmini kurucusu HENRY FORD'dan alıyor. Mavi plaka üzerine süslü harflerle yazılı Ford, nostajik bir geçmişi anımsatıyor. 1903 yılından bu yana kullanılan Ford ambleminde, geçici bir süre için Köln Katedrali'nin silüeti yer almış.

Sony
Sony’nin ismi Latince ses (sonus) ve İngilizce ‘evlat’ (sonny) anlamına gelen kelimelerin birleşiminden oluşuyor.

Mercedes
Daimler Chrysler ile ortak çalışıp bir araba yapan CARL BENZ” isim bulamayınca bir tek kızı olan MERCEDES-BENZ”in ismini bu arabaya verir. Mercedes amblemindeki üç ayaklı yıldız mercedes'in kara, su ve havadaki gücünü ifade ediyor.





Mitsubishi
Üç kanatlı baklava şeklindeki amblemde, Samurai armasından esinlenilmiş. firmayı kuran iki Japon ailenin, tercih ettikleri amblem sorumluluk bilincini, centilmenliği ve cemiyetler arası uyumu simgeliyor.







Starbucks
Kahve zinciri Starbucks ismini Herman Melville’in ünlü romanı Moby-Dick’teki ‘starbuck’ isimli karakterden esinlenerek aldı.









Nissan
Markanın daire içine yazılmış ismi, Nissan'ın global anlamdaki gücünü ve dünya çapındaki yaygınlığını ifade etmektedir.










Opel
Adam Opel'in kurmuş olduğu firma öncelerde sadece dikiş makinesi üretiyordu.1899 yılından itibaren araba üretimine başlayan Opel'in ambleminde tekerlek içinde şimşeğe yer veriliyor. Amblemdeki tekerlek güveni, şimşek ise hızı temsil ediyor.






Vodafone
Vodafone İngiliz asılı cep telefonu ve mobil iletişim şirketi ismini İngilizce ses (voice), veri (data) ve telefon (telephone) kelimelerinden aldı.





Volkswagen
Vw amblemi Porsche mühendisi Franz Xaver tarafından bulundu. Ekim 1948 yılından bu yana markanın iki harfi Almanya'nın Wolfsburg şehrini şereflendiriyor.








Porsche
Porsche amblemindeki siyah at, Almanya'nın Stuttgart şehrinin armasından. Geyik boynuzu ile kırmızı-siyah çizgiler ise Almanya'nın Württemberg köyünün flamasından alıntı.








Peugeot
İlk başlarda testere ve testere levhaları üreten Peugeot; "bir aslan gibi güçlü" sloganıyla sattığı ürünlerdeki aslan amblemini daha sonra ürettiği arabalarda kullanmaya başlamıştır.








Seat
Seat 90'lı yılların başında VW ile birleşince İspanyol araba yapımcısı, VW amblemin üstüne prestij, ilericilik ve dinamikliği simgeleyen büyük S harfini yerleştirdi.







Subaru
Subaru'nun amblemi, 6 Japon araba üreticisinin birleşmesi ile ortaya çıktı. Oval içindeki 6 yıldız, bir araya gelen firmaları sembolize ediyor.




Suzuki
Suzuki amblemi, 300 güzel sanatlar akademi öğrencisini katıldığı bir tasarım yarışmasıyla ortaya çıktı. Firma yetkilileri, "Uzlaştırıcı" buldukları büyük "S" harfini, yüzlerce amblem arasından seçti. Amblem, 1961 yılından bu yana Suzuki markasını temsil ediyor.



Volvo
Savaş tanrıçası Volvo arabalarını, İsveç'in çeliğini sembolize eden daire ve ok süslüyor. Amblemin yaratıcısının, demir silahlarla donatılmış savaş tanrısı Merih'i simgelediği figürde, aynı zamanda markanın sağlamlığına işaret ediyor.






Toyota
Japon firmanınn kurucusu Kirchiro Toyoda, 1937 yılında üçlü elips kombinasyonu ile güçlü markasının amblemini oluşturdu. Elipsler, araba ile müşteri rasındaki sıcaklığı, ekip ruhunu ve modernizasyonu temsil ediyor.





Google
Google, “googol” sözcüğünün üzerinde değişiklik yapılarak ortaya çıktı. Edward Kasner isimli Amerikalı matematikçinin yeğeni Milton Sorotta tarafından üretilen “googol” kelimesi 1 ve onun ardından 100 sıfırın gelmesiyle oluşan rakamı belirten matematiksel bir terim aslında. Google'ın bu ismi internetteki bilgi selini organize etme misyonunu gösteriyor.

Google'daki 'L'nin sırrı
Google’ın logo tasarımcısı Ruth Kedar önceleri yaptığı açıklamada ilk Google logosunun çok renkli olduğunu, bu nedenle renklerden vazgeçmeden sadeleştirme yoluna gittiğini söyledi. Kedar, son olarak Google ismindeki 'l' dışındaki tüm harflere ana renkleri verirken 'l' harfine ise ara renk olan yeşil rengini verdi. Logoda ‘l’de ara renk olan yeşilin kullanılmasının ana fikri ise “Google kuralları takip etmez” sözü

Adidas
Spor ürünleri üreticisi Adidas, ismini kurucusu Adolf Dassler’ın takma adı ‘Adi’ ve soyadının ilk 3 harfinin birleşiminden aldı.





Adobe
Daha çok PDF ve Flash uygulamalarıyla bilinen Adobe, ismini kurucusu John Warnock’un evinin arkasındaki Adobe Koyu’ndan alıyor.








Coca Cola
İçecek firması Coca Cola ismini karışımını tatlandıran ‘Coca’ yaprakları ve ‘kola’ fıstığından alıyor. Kurucusu John S. Pemberton logonun daha iyi gözükmesi için kola ismindeki k’yi c’ye çevirince şirketin ismi bugünkü halini aldı.



Intel
İşlemci devi ‘Intel’ ismini ‘Integrated Electronics’in kısaltılmış halinden alıyor.






Lego
Oyuncak üreticisi ‘Lego’nun ismi Danimarkacada ‘iyi oyna’ anlamına gelen ‘legt godt’ deyişinin birleşiminden geliyor. Lego latincede de ‘birleştiriyorum’ anlamına geliyor.








Pepsi
Pepsi ismini sindirimi kolaylaştırıcı enzim olan ‘Pepsin’den aldı.