7 Ağustos 2014 Perşembe

Teknoloji Hakkında Bazı Notlar

Teknolojinin geçmişten günümüze kadar insan yaşamına birçok faydaları olmuştur.İnsanlar bilimsel araştırmaları insanların doğası gereği merak edip sorgulamaları sonucu yaptıkları çalışmalarla meydana getirirler.’technoslogos’ teknolojinin Latince karşılığıdır.’techne’yapmak,‘logos’ bilmek anlamına gelmektedir.Alet ve edevatın yapılması için gerekli olan bilgi ve yetenektir.


Sanayinin en belirgin ögesi teknoloji üretebilmektir.Uluslar teknoloji üretip,bilgiyi ürün tasarlamada kullanabildiği ölçüde ticarette rekabet üstünlüğünü,savunmada da caydırıcılığı sağlayabilir.Bu yüzden ülkelerin teknoloji üretmesi gelişmişlikleriyle doğrudan ilgilidir.
Günümüz dünyasında bir ülkenin diğer ülkeler üzerindeki saygınlığı ve dünya ülkeleri arasındaki konumu teknolojisinin gelişimiyle yakından ilgilidir.Teknolojik gelişmelerin sağlığa ,eğitime,haberleşmeye ve her alana olumlu katkısı mutlaka ama mutlaka vardır.
Teknolojik gelişmelerin eğitim üzerine etkisinin 19.yy’a kadar pek fazla değiştiği söylenemez.19.yy’a kadar eğitimde hep klasik uygulamalar kullanılmıştır.tahta;sıra,tebeşir vb gibi…uygulamalar varken 19.yüzyılda bu durum değişime uğramıştır.Günümüzde bir kütüphane dolusu kitabın içinde bulunan bilgi bir diskin içine sığabilmektedir.Uydu ve internet teknolojisi sayesinde dünyanın bir ucundaki kütüphanede bulunan bilgilere ulaşabilmekteyiz. 
1-) internet ağı sayesinde Dünya’nın bir ucundaki bilgiye ulaşıyoruz.
Teknolojinin gelişimi yaşam standartlarını artırmakta ve insana daha rahat bir yaşam sunmaktadır.Milattan öce 5000 yılında saatte 2-3 km hız yapabilen kızaklarla taşımacılık yapılırken 20.yy’da jet motorlarının yapılmasıyla saatte 1000 km’lik hızın üzerine çıkılmıştır.
2-) Teknoloji sayesinde insanlar daha rahat yaşam koşullarına sahip olurlar ve işlerini daha çabuk ve daha rahat yaparlar böylece ömürleri uzar.Evlerimizde kullandığımız çamaşır bulaşık makinelerinden tüm teknolojik aletler işlerimizi daha rahat yapmamıza olanak sağlar.
Evlerimizde kullandığımız teknoloji ürünü araçlar sayesinde işlerimizi daha kısa sürede,daha rahat ve daha az enerji harcayarak yapabilmekteyiz
Teknolojinin geçmişten günümüze kadar insan yaşamına birçok faydaları olmuştur.İnsanlar bilimsel araştırmaları insanların doğası gereği merak edip sorgulamaları sonucu yaptıkları çalışmalarla meydana getirirler.’technoslogos’ teknolojinin Latince karşılığıdır.’techne’yapmak,‘logos’ bilmek anlamına gelmektedir.Alet ve edevatın yapılması için gerekli olan bilgi ve yetenektir.
Sanayinin en belirgin ögesi teknoloji üretebilmektir.Uluslar teknoloji üretip,bilgiyi ürün tasarlamada kullanabildiği ölçüde ticarette rekabet üstünlüğünü,savunmada da caydırıcılığı sağlayabilir.Bu yüzden ülkelerin teknoloji üretmesi gelişmişlikleriyle doğrudan ilgilidir.
Günümüz dünyasında bir ülkenin diğer ülkeler üzerindeki saygınlığı ve dünya ülkeleri arasındaki konumu teknolojisinin gelişimiyle yakından ilgilidir.Teknolojik gelişmelerin sağlığa ,eğitime,haberleşmeye ve her alana olumlu katkısı mutlaka ama mutlaka vardır.
Teknolojik gelişmelerin eğitim üzerine etkisinin 19.yy’a kadar pek fazla değiştiği söylenemez.19.yy’a kadar eğitimde hep klasik uygulamalar kullanılmıştır.tahta;sıra,tebeşir vb gibi…uygulamalar varken 19.yüzyılda bu durum değişime uğramıştır.Günümüzde bir kütüphane dolusu kitabın içinde bulunan bilgi bir 
3-) Teknoloji tıp alanında da çığır açan ürünlerle insanların hayatına olumlu etki etmektedir.
Sinirbilim alanında kullanılan son teknolojiler (fonksiyonel beyin görüntülemesi, ruhsal durum ve beyin fonksiyonları üzerinde etkili ilaçlar, beyin yapısı, fonksiyonu ve düzeni ile ilgili araçlar) bir çok etik sorunun tartısılmasına neden olmaktadır. Bu sorunlardan en önemlisi; bu teknolojilerin herhangi bir tıbbi endikasyon olmadan, bireylerin zihinsel ve beyinsel yetenek ve kapasitelerinin gelistirilmesi veya güçlendirilmesi amacıyla kullanılmasıdır.
Vücut üzerinde standard noktalara yerleştirilmiş elektrodlar arasındaki kalbe ait voltaj-zaman fonksiyonunu kaydeden elektronik cihazlara elektrokardiograf denir. Bu cihazlar kayıt yapılacak elektrod çiftlerinin seçildiği bir devre, kalbe ait olmayan elektriksel potansiyel değişikliklerinin süzüldüğü bir filtre devresi, amplifikatör (yükseltici) ve kayıt ünitelerinden oluşur. Voltaj-zaman fonksiyonu kağıt üzerine yazdırılabildiği gibi, bir monitörden de izlenmesi mümkündür.
Ekg ve Defibrilatör
Mamografi ; yoğunlukları ve atom numaraları birbirine yakın olan kas , yağ ve memenin glandüler yapılarını incelemek amacıyla kullanılan bir yumuşak doku radyografisi yöntemidir.
İlk olarak Albert Solomon 1913’te mastektomi spesimenlerinde tümörün aksiller lenf nodlarına yayılımının gösterilmesinde radyografilerin yararlı olabileceğini bildirmiştir.Daha sonraki dönemde, 1930 yılında L. Warren Stanford in vivo mamografi uygulamasını gerçekleştirmiştir.
Mamografi
Voltametri, bir indikatör veya çalışma elektrodunun polarize olduğu şartlarda uygulanan potansiyelin fonksiyonu olarak akımın ölçümüne dayanır. Voltametride kullanılan mikroelektrot iç çapı 0,03 – 0,05 mm olan cam bir kapiler borudan akarak büyüyen ve belli bir büyüklüğe geldiği zaman koparak düşen bir civa damlasıysa, yöntemin adı Polarografi ve elde edilen akım-gerilim eğrisinin adı ise polarogram olur. Civa damlaları kapiler borudan sabit bir hızla ve dakikada 10-60 kez olmak üzere düşer. Civanın damlama hızı kapiler borunun bağlı olduğu civa haznesinin yüksekliği ile ayarlanır.
Voltametri cihazı
Görüldüğü gibi teknolojinin gelişiminin tıbba yararı büyüktür.
4-) Eğitimde de teknolojinin yararı vardır.Episkop,projeksiyon makinesi,televizyon,dvd-vcd,video oynatıcı gibi cihazlar okullarda kolaylık sağlamaktadır.
opak baskıları yansıtmak için projektör
Episkop
Tepegöz projeksiyon cihazı
5-) Günümüzde teknolojinin olumlu bir sonucu da bilgilerin,düşüncelerin,duyguların geniş insan kitlelerine daha kolay aktarılabilmesidir.Matbaayla birlikte Avrupada birçok kitab basılmış ve aydınlanma çağı başlamıştır.Günümüzde internet,gazete,televizyon,radyo ve çeşitli iletişim araçları sayesinde daha çok insana duygularımızı,düşüncelerimizi,yapmak istediklerimizi aktarabilmekte dünyadaki insanların fikirlerinden de haberdar olmaktayız.Ayrıca teknoloji ulaşımda da çok işimize yaramaktadır.Uzun yollara kısa sürelerde gidebilmekteyiz.
Matbaa makinesi kitapların,gazetelerin,dergilerin vb… hızlı basılmasını sağlayarak toplumu aydınlatmakta yardımcı olmaktadır.
Teknolojinin ürünü olan ulaşım araçları sayesinde uzun mesafelere kısa zamanda ulaşabiliyoruz. 



KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI
Haber ve bilgi verme amacı başta olmak üzere, eğitmek, eğlendirmek gibi amaçlar taşıyan, belirli bir okuyucu kitlesine, belirli aralıklarla ya da sürekli olarak ulaşan araçlardır. Gazete, dergi, radyo, televizyon, sinema gibi kitlelere ulaşan ve iletişimi sağlayan araçlara kitle iletişim araçları denilmektedir. K.İ.A. amacı düşünce, fikir, haberleri çok kısa zamanda geniş kitlelere ulaştırabilmektir. Kitle iletişim araçları; “Daha geniş kitlelere, çevrelere seslenebilmek, onlarla iletişim kurmak için gerçekleştirilen elektromanyetik dalgaların ve bunların alıcılarının kullanımı ile tüm kitleye seslenebilme olanağı veren bir araçtır.” Kitle iletişim araçlarını incelerken kitle, kitle iletişim araçları (gazete, dergi, radyo, televizyon, sinema, kitap gibi) aracılığıyla geniş ve bilinmeyen kitleye (dinleyici, okuyucu, izleyici) iletilmesidir” İletişim; Bilgi, düşünce, duygu, tutum ve kanılarla, davranış biçimlerinin kaynak ile alıcı arasındaki bir ilişkileşme yoluyla bir insandan diğerine bazı oluklar kullanılarak aktarılma süresine denir.
Radyo, kitle iletişim araçlarının en yaygınlarındandır.

1904 yılında yüksek frekans alternatörü denilen buluşu yapan ve 46 yıl boyunca General Electric Şirketi'nde çalışan Ernst Alexanderson, 1906 yılında Amerika'da ilk deney niteliğindeki radyo yayınını mümkün kılan kişi olmuştu. 
Amerika'da resmen radyo yayınları, 1921 yılında başlamıştır. Rusya'da ise Aleksander Stepanoviç Popof, radyonun babası sayılır. Hatta Amerikan Deniz Kuvvetleri'nin 1963 yılında hazırladığı bir raporda bile, 1859'la 1906 yılları arasında yaşamış olan bu Rus profesörün adı geçer.
Marconi ile Popof, 1895 yılında hemen hemen aynı sıralarda radyo yayınları yapma tekniğini bulmuştur. Ancak Guglielmo Marconi, iyi bir tüccar olduğundan hemen buluşunu bütün dünyayı gezerek duyurmayı başaran kişi olmuş. Aslında Popof, kötü hava koşullarını ve yıldırımları önceden haber alabilmek için bir yenilik düşünmüştü. Havadaki statik ya da atmosferik elektrik derecesini ölçmeyi akıl etmiş ve bu arada radyoyu geliştirmişti. Orta ya da uzun dalga istasyonlarını dinleyenler, yaklaşmakta olan kötü hava koşullarının, radyoların aldığı parazitlerle çok önceleri farkedildiğine tanık olmuşlardır.

Yararlarına gelince, radyo yayınları taşınabilir ve her yerde kolayca bulunabilir özelliği ile çok geniş bir kitleye hitap edebilen yaygın bir iletişim aracıdır. Uzun yıllardır gerek canlı gerek bant yayın ile ulaşılamayacak hemen hemen hiç bir yer bırakmayan uydu teknolojisi ile yönetilen radyo bu özelliğini daha uzun zaman koruyacaktır. Cep telefonları ve benzeri iletişim araçlarının da vazgeçilmezidir radyolar ve gelişen teknoloji ile kırsal alanda bile radyo istasyonları kurulabilmekte ve bu yöresel radyolar ulaştıkları çevre halkına yakın ve dolaysız hizmet götürebilmektedir. 
Kitle iletişim araçları, adlandırılması gibi, kitlenin iletişiminde yardımcı olan araçlardır. Oturduğunuz yerden dünyada, ülkenizde, yaşadığınız kentte olup biteni, okulunuzla ilgili, çalıştığınız ya da çalışmayı hedeflediğiniz mesleklerdeki son gelişmeleri, tarihimizle, geçmişimizle ilgili bilgileri gazete, radyo, televizyon, internet ve her türlü periyodik yayın organı olarak kısaca tanımlayacağımız iletişim araçlarından alabiliriz.

Yakınlarımız ve bütün öğrenmek istediklerimiz hakkında da günlük hatta anlık her türlü gelişmenin haberini de yine telefon başta olmak üzere yukarıda saydığımız iletişim araçlarından alırız. 

Bankacılık, sigortacılık ve her türlü resmi daire takipleri, hastane randevuları, çeşitli organizasyonları düzenleme ve haber alma da bu araçlardaki gelişmelerle hızlanmıştır. Artık bu araçlarla yer bulma da mümkün olduğuna göre fazla söze gerek yok sanıyorum.

İletişimde gelişen teknoloji bütün bunları daha hızlı ve daha çabuk elde etmemizi sağlıyor.

belirlenmesini kişilerarası iletişim yolu Bir Kişilerarası İletişim iletişim formları diğer karşılaştırıldığında bu kadar. Bunu yaparken, biz kaç kişi katılıyor incelemek istiyorsunuz, nasıl fiziksel Birbirlerine olan yakın kaç duyu kanalları kullanılır ve geribildirim. Kişilerarası iletişim bunda az katılımcılar katılmaktadırlar, interactants yakın fiziksel yakınlık içinde birbirlerine olan diğer iletişim biçimleri farklıdır, birçok duyu kanalları kullanılır ve geribildirim saldırıyı hemen. Önemli bir nokta içeriksel tanımı konusunda dikkat edilmesi gereken o dikkate interactants arasındaki ilişki almak değildir.

Kültürlerarası İletişim Kültürlerarası iletişimin anlam yetkili davranışları meli kullanılan oluşturmak paylaşılan bir olan işlem, yorumsal, sembolik arasında contexual süreç içinde farkın derecesini insanlar olarak ne hakkında beklentileri yorumlar ve farklı yaratacak kadar önemli ve büyük.

Kamu Haberleşme Kablo ve dahil (televizyon uydu aracı her türlü iletişim tarafından), radyo, gazete, dergi, billboard, toplu posta, telefon banka veya kamu siyasal reklam genel başka bir form. Internet üzerinden yapılan haberleşmeler kamu haberleşme tanımına dahil değildir.

Örgütsel İletişim Örgütsel iletişim gol tanınan oluşur içinde belirli bir sıklıkla ulaşmak sosyal sistem çalışırken gruplar oluşan birbirine bağlı. ... [Örgütsel iletişimde mesajları veya sözsüz] olan sözlü tarafından diğer bireylerin zihninde anlam teşvik süreci bireylerin anlamına gelir biçimsel organizasyon bir bağlam. "Virginia Richmond ve James McCroskey


Grup İletişim ile aracılı formları bir veya yüz ya yüze etkileşim gol insanların süreci daha da gerçekleşir arasında üç yaygın tanınan etkileşen bir elde teşebbüs etmek.


Kitle İletişimi Kitle iletişim araçları oluşur az sayıda bir zaman iletişim uzman ve daha geniş göndermek mesajlarınıza anonim kullanımı ile genellikle heterojen kitle.