12 Ocak 2017 Perşembe

Telefondaki Sar Değeri Nedir

Kullandığınız telefonların sar değeri sağlığınız için çok önemlidir. Özellikle başağrısı ile başlayan kalıcı ve ölümcül sorunlar çıkarabiliyor.
Telefonlardaki SAR değeri, baş ağrısını nasıl tetikliyor? SAR’ın açılımı Spesific Absorption Rate, Türkçesi ise “Özgül Emilim Oranı” anlamına geliyor. SAR değeri, vücudumuzun soğurduğu enerji miktarını ölçümlendirmek için kullanılıyor. Yani, telefon kullanırken ne kadar radyoaktif enerjiye maruz kaldığımızı anlamanın yolu, telefonun SAR değerini bilmekten geçiyor.
SAR değeri hesaplanırken, vücudun radyo frekans enerjisine maruz kalan bölgesinin enerji kaynağına olan uzaklığı esas alınır. Kaynak, maruz kalan bölge ya da noktaya ne kadar yakınsa, tehlike de o kadar artmaktadır. Birçok insan telefonla konuşurken hoparlörü açmaz veya kulaklık gibi aparatları kullanmaz ve telefonla direkt temas halinde olur. Bu nedenle başımız, enerji kaynağına son derece yakın konuma gelir. Telefonun SAR değerinin en yüksek olduğu yer anten bölgesinin olduğu, yani kulağımıza en yakın olan bölge.
Sağlık uzmanları, güvenli SAR değerinin en fazla 1.00 olması gerektiğini söylüyor. Ancak uluslararası standartlar ve sertifika toplulukları cep telefonlarının 2.00 SAR değeri ile piyasaya çıkmasına izin veriyor. Dolayısıyla, zaten yüksek SAR değeriyle piyasada olan telefonların, en düşük SAR değerine sahip olanlarını tercih etmeliyiz.
Yüksek SAR değerine sahip olan cihazlar, sizin kullanım süresi boyunca yüksek miktarda radyo frekans enerjisine maruz kaldığınızı gösterir. Radyo frekans enerjisi dokularda sürekli titreşim ve ısı oluşturduğundan uzun vadede dokusal ve hücresel bozulmalara neden olmaktadır.
SAR değeri yüksek olan cihazlar, 24 saat gibi kısa vadede görüş alanında daralma, kalp rahatsızlıkları, kalp pilinde bozulma, beyin tümörü riski, hafıza zayıflaması, yoğun stres ve yorgunluk hissi, kalıcı işitme bozuklukları, dikkat bozulması, kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma, kadınlarda düşük yapma riskinin artması, hamile kadınlarda embriyo gelişiminin zarar görmesi, kan hücrelerinin bozulması, geçici işitme kaybının yaşanması, baş ağrıları ve sersemlik, bağışıklık sisteminin zarar görmesi gibi zararlara yol açarken 10 yıl gibi uzun vadeli maruz kalmalarda yüksek tansiyon, genetik yapının bozulması (Telefon Adam’a dönüşme) sperm sayısının azalması, lenfoma (beyaz kan hücresi) kanseri riskinin artması, cilt kanseri riskinin artması, kan-beyin bariyerinin zedelenmesi gibi rahatsızlıklara yol açar.
Tüm bu riskleri en aza indirmek için, öncelikli olarak kullandığımız cihazın SAR değerine dikkat etmeliyiz. Ayrıca, Çin malı olarak tabir edilen cihazları satın almamalıyız. Çünkü bu cihazların SAR değerleri açıklanmamaktadır. Bununla birlikte, cihaz satın alırken mutlaka SAR değerine bakmalı ve bu konuda bilinçli olmalıyız.

Yüksek SAR değerine sahip cihazların insanlara verdiği yan etkiler (24 saat)
Görüş alanında daralma
Kalp rahatsızlıkları
Kalp pilinin bozulma riski
Hafıza zayıflaması ve beyin tümörü riski
Yoğun stres ve yorgunluk hissi
Kalıcı işitme bozuklukları
Konsantrasyon ve dikkat bozulması.
Embriyo gelişiminin zarar görmesi
Kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma
Kadınlarda düşük riskinin artması
İşitmede geçici aksaklıklar oluşması
Kan hücrelerinin bozulması
Bas ağrıları ve sersemleme
Bağışıklık sisteminin bozulması

15 Dakika telefonla konuşan bir bireydeki ısı değişimi. Telefonla konuşurken kulaklık takmaya özen gösterin.

 Yüksek SAR Değerlerine Sahip Cihazların Uzun Vadeli Zararları (10 yıl)
Yüksek tansiyon
Genetik yapının bozulması
Sperm sayısının azalması
Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri
Cilt kanseri
Kan beyin bariyerinin zedelenmesi

Özellikle çift SIM kartlı telefonlarda SAR değerleri tavan yapmakta. Çift SIM kartlı telefonları alırken düşünmenizi öneriyorum. İki tane telefon yanınızda taşırken aynı anda ikisini kafanızın yanına getirmiyorsunuz. Fakat çift SIM kartlı modellerden telefonla konuştuğunuzda iki bağlantının radyasyonu sizin beyninize gitmekte.

- Akıllı telefonla bir yeri ararken, numarayı ilk çevirişte telefonu kulağınıza dayamayın.

- Telefonla konuşurken kulaklık kullanmaya özen gösterin