26 Ekim 2014 Pazar

Network Hakkında Genel Bilgi


Siz sevgili ziyaretçilerimiz için bu hafta da network konusunda bilgi vermeye karar verdik.
Bu yazımızda Network hakkında genel bilgiye sahip olabilirsiniz.


                               GENEL AĞ

İnternet, İngilizce "kendi aralarında bağlantılı ağlar" anlamına gelen "Interconnected Networks" teriminin kısaltmasıdır. Dünyayı saran ve merkezi olmayan, ağlardan oluşan bir ağ sistemidir. Türkçede Genelağ, yaygınağ, örütbağ gibi karşılıklar önerilmekteyse de, İnternet kelimesi epey yaygınlaşmış ve dile girmiş durumdadır.

İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik, ticari, devlet, ve serbest bilgisayar ağlarının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler halinde transfer edilir. Internet üzerinde elektronik posta ve birbirine bağlı sayfalar gibi çok çeşitli bilgiler ve hizmetler vardır.

TARİHÇE
60'lı yıllarda savunma bakanlığının isteği üzerine olası felaket senaryolarının (doğal afet, nükleer saldırı) ardından dahi işlevselliğini koruyabilecek bir iletişim sistemi yaratmak amacı ile ARPANET adı altında başlatılan askeri bir projedir. 70'li yılların başında Amerikan üniversitelerinde bu projeden yararlanma imkanı verilmesinin ardından e-posta (SMTP) ve NNTP uygulamaları yaygınlık kazanmaya başlamıştır. Bunları FTP ve HTTP izlemiştir.

Özel kullanım
Kişi bilgisayarı ile Internet'e bağlanabilmek için genelde bir telefon hattına ihtiyacı vardır. Bunun yanında uydu, kablo ve Wi-Fi diye adlandırılan radyo yayınlarlada ağların ağına bağlanabilir. En yaygın olanı ise bir analog modem ile belli hızda bir internet servisi veren bir şirketin hizmetinden yararlanmaktır. Modem'in ayarlarını bu şirketin verdiği servis telefon numarasını ve özelliklerine göre ayarlayıp, bağlan komutunu veriyorsunuz. Analog modem bilgisayarın dijital verileri (bits) çeşitli ses frekanslara çevirip telefon hattından internet servisine ulaştırmakta olup tersine aynı yöntemle verileri almaktadır. Her çağırdığınız sitenin bir IP adresi numarası vardır (msl. 123.123.12.5) diye 4 yuvadan oluşan ve her yuvanın 0 ile 255 arası değeri olan bir adresdir. Böylece tüketilemez bir adres sıralama özelliği oluşmaktadır. Fakat kullanıcı bu yalın sayı değerini her çağıracağı site için aklında tutamayacağı için bu adresleri web sayfasına eş değer tutan DNS bilgisayatları vardır. Bunların görevi ise çağırdığınız her site ismine eş değer IP adresini hazır tutmak ve bilgi taşıma protekülünün paketlerini (TCP/IP) bu adrese yönlendirmektir. Böylece az bir zahmetle internet gezgincisinin çağırdığı sitedeki renkli bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

Analog modem'in yerini daha hızlı ve daha az hatalı olan dijital (ISDN, ADSL) modemler almakta ve bunların kullanım ücretleri, çoğul katılımın artması sayesinde makul ödenebilir düzeye inmektedir. ADSL bir analog modemden 10x - 1500x kez hıza sahip olup canlı videolu sohbet imkanı yanında bir sinema filmini kısa bir zaman dilimi içinde yükleme imkanı vermektedir.

WWW dünyası yanında dosya indirimi (FTP), sanalsal sohbet (chat) odaları, eCommerce (sanalsal ticaret), tartışma mekanları (forum), İnternet üzerinden sohbet (VoIP), doğrudan mesaj (IM) gibi kullanım alanlarını bugün bütün dünyada yüzmilyonlarca insanlar kullanmaktadırlar.

 İnternet'in Adaptasyonu

Radyo, televizyon ve internetin adaptasyon süreçleri incelendiğinde, 50 milyon kullanıcıya ulaşmak için gereken süreler, radyo için 38 yıl, televizyon için 13 yıl iken, internet için bu süre sadece 5 yıldır.

 İnternet'ten gelen tehlikeler
Olumlu gelişimi yanında maalesef internet üzerinden çeşitli tehlikeler oturma odamıza en azından bilgisayarımıza kadar girebilmektedir. Bilgisayarınız ile İnternet'e bağlandığınız andan itibaren çeşitli zararlı yazılımların ataklarına mazur kalabilir; hacker diye tanımlanan maceraperest'lerin nasıl bilgisayarınızı ele geçirebileceğine şahit olabilir; online-bankacılık aracılığı ile banka hesabınız talan olabilir; PC'niz anlayamadığınız garip davranışlarda bulunmaya başlayabilir; haberiniz olmadan polisiye olaya karışabilir; chat odalarında masumca sohbet imkanı ararken karanlık kişilerin emellerine alet olabilirsiniz. İnternetin kullanım alanı geliştikçe de bunların sayısı çoğalacaktır ve bu kaçınılmazdır. Ama her konu içinde korunma imkanları bulunmaktadır. Bunlardan korunmak için iki şeye ihtiyaç vardır. İlki FIREWALL (Güvenlik Duvarı) ve ANTIVIRUS diye tabir edilen düzen, ikinciside

TCP/IP

Internet'i çağın haberleşme ortamı yapan ise TCP/IP dosya iletişim protokolüdür.Açılımı;Transmission Control Protocol/Internet Protocol 'dur. (İletişim Kontrol Protokolü / İnternet Protokolü)

TCP/IP, özde makinaların konuşmasını sağlayan, işletim sisteminden veya uygulama yazılımlarından bağımsız bir protokoldür. Bu özelliği sayesinde, cep telefonu, kişisel bilgisayar veya bir saat dahi internet'e bağlı diğer cihazlarla konuşabilir.
@ ("et") :

Adres işareti. Internet'te en meşhur olan işaretlerden biri @'dir. E-posta adreslerinde kullanıcı ismi ile gönderilen hedef alanını ayırır. Bir çok kişi tarafından, İngilizce okunuşu ile, yani "et" olarak telafuz edilmekle birlikte, asıl okunuşu ve Türkçesi, "adres işareti" dir. Türk Dil Kurumu çengelli a ya da kuyruklu a karşılıklarını da önermiştir.






ADSL Nedir?

Asymmetric Digital Subscriber Line (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ADSL , mevcut telefonlar için kullanılan bakır teller üzerinden yüksek hızlı veri , ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlayabilen bir modem teknolojisidir. Telefon hattının her ucuna bir ADSL modem eklenerek üç bilgi kanalı oluşturulur : Alış (download) , gönderiş (upload) ve POTS (Plain Old Telephone Service ) olarak adlandırılan geleneksel telefon servis kanalı. POTS kanalı , ADSL ortamı üzerinden ses iletimi için kullanılır. Böylece internete bağlı iken aynı anda telefon konuşması yapılabilmesi sağlanmış olur .

Geleneksel modemler, bilgisayardan gelen sayısal sinyalleri analog sinyallere, telefon hattından gelen analog sinyalleri de sayısal sinyallere çevirir . ADSL’in de içinde yer aldığı DSL teknolojisi ,sayısal verinin analog forma ve tekrar geriye çevrilmeyeceğini varsayan bir teknolojidir. DSL modemler sinyalleri çevirmez bunun yerine verileri sayısal olarak yollar ve alır. Sinyalleri çevirmeye gerek kalmadığından veriler normal modemlerden çok daha hızlı iletilir.Sistem asimetrik olarak çalıştığından download (şebekeden kullanıcıya) ve upload (kullanıcıdan şebekeye) hızları farklıdır. Her zaman download oranı upload oranından fazladır.

Şirketimiz ADSL kullanıcılarına minimum 512 / 128 Kbps , maksimum 2048 / 512 Kbps hızında bağlantı imkanı sağlamaktadır . Ayrıca , DSLAM cihazları bir biri arasında ve omurgaya backbone STM-1 155 Mbps gibi çok yüksek kapasiteli hatlarla bağlandığından , aynı santralden bağlanan kullanıcı sayısının artışı durumunda kullanıcıların bant genişliklerinin minimum oranda etkilenmesi temin edilmiştir.

Genellikle İnternet ihtiyaçlarını dial-up bağlantı (maksimum hız 56Kbps) ile sağlayan küçük ve orta ölçekli işletmeler düşük hız ve yüksek fatura gibi problemlerle karşı karşıyadır . ADSL , analog dial-up bağlantıya göre hem hız , hem ücret ,hem de teknolojik bakımdan üstünlüklere sahiptir. ADSL ile internete erişimde süre sınırlaması yoktur. Aylık olarak ödenen sabit ücret karşılığı 365 gün 24 saat internete bağlı kalınabilir.

Sürekli olarak bir kullanıcıya tahsis edilen ve kullanıcının her bağlantı girişiminde aldığı IP adresi statik ip adresi olarak adlandırılır. IP adreslerinin daha ekonomik kullanılması için her kullanıcıya bir statik IP adresi tahsisi yerine belirli bir IP bloğundan kullanılmayan bir IP adresi de verilebilir ki bu da dinamik IP adresi olarak adlandırılır Bu durumda kullanıcının her bağlantı girişiminde aldığı IP adresi farklı farklı olabilir . Statik IP genelde ; WEB server , mail server gibi IP adresinin başkaları tarafından bilinmesini gerektiren uygulamalar için kullanılmaktadır. Ev kullanıcıları için ise dinamik IP kullanımı daha uygundur.

ADSL’in Avantajları:

* Yeni bir alt yapıya gerek duymaksızın mevcut telefon hattı üzerinden yüksek hızda iletişim,
* Tek telefon hattı üzerinden aynı anda internet ve ses/faks özelliği,
* Kullanıcı tarafındaki cihaz maliyetinin düşük olması ve kurulum kolaylığı,
* DSL bağlantı üzerinden birden fazla bilgisayar bağlanabilmesi,
* Internet üzerinden eş zamanlı ses ve görüntü aktarımı,
* Alternatif hız seçenekleri (hiçbir donanım değişikliği yapmaksızın…)
* Servis ve kullanıcı tanımlamalarında, kullanıcının isteğine göre statik veya dinamik IP ataması,
* İletişim ağında çıkabilecek sorunların diğer veri aktarım sistemlerine göre daha hızlı çözülmesi,
* İndirme işlemleri ( download ) için harcanan sürenin 10 kata kadar azalması,
* İnternet üzerinden video konferansın kolaylıkla yapılabilmesi.

ADSL BAĞLANTI PROBLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER

ADSL bağlantılarınızda herhangi bir sorun yaşarsanız ; 444 0 375 ADSL Teknik Destek Servisi’ni arayarak ARIZA KAYDI yaptırmanız gerekmektedir. Ancak , Teknik Destek Servisini aramadan önce sizin de yapabileceğiniz kontroller ve hatta çözebileceğiniz sorunlar olduğunu unutmayınız. Bu amaçla , bilgisayar ve internet konusunda hiç bir uzmanlık gerektirmeyecek şekilde hazırlanarak aşağıda açıklanan ve maddeler halinde sıralan işlemleri yapınız.

MADDE 1: FİZİKSEL BAĞLANTILAR (Fiziksel bağlantılarınız aşağıdaki gibi olmalıdır)

Telefon hattı ile birlikte adsl modemin bağlantısı :



Telefon hattı ile birlikte adsl modemin bağlantısı ve network’e bağlantı :



AÇIKLAMA : ADSL Hattınıza Telefon , Faks veya POS cihazından sadece birini bağlayabilirsiniz. Ancak bu bağlantı için mutlak suretle CE standartlarına sahip Splitter (Ayrıştırıcı) denilen ve Alçak Frekansları geçirererek telefon hattınızın Yüksek Frekanslı Data sinyallerinden kaynaklanan parazitlerden arındırılmasını sağlayan bir aparat kullanmanız gerektiğini unutmayınız . Ayrıca ne Splitter’dan önce ne de Splitter’dan sonra Telefon Faks veya POS cihazınıza paralel başka bir cihaz bağlamayınız.Zira paralellenen cihazlar Modeminize gidecek olan ADSL sinyalini zayıflatacağından Modem senkronizasyonu yada İnternette sörf hızınızla ilgili bir takım problemler yaşayabilirsiniz.Bununla birlikte; çok fonksiyonlu veya telsiz Telefonlar ile bazı Faks cihazlarının da ADSL sinyalini zayıflattığı tespit edilmiştir.

MADDE 2: MODEM SENKRONİZASYONU

Modeminizdeki LİNE , LİNK yada DSL ışığı SÜREKLİ olarak yanmalıdır.

* Işığın SÜREKLİ yanması modeminizin senkron olduğunu gösterir.

* Işığın yanıp sönmesi (FLAŞ) modeminizin senkron olamadığını gösterir.Bu durumda :

-Telefonunuzdan çevir sesi alıp-almadığınızı kontrol ediniz.Eğer telefonunuz da çalışmıyor ise 121 numaralı TELEFON ARIZA hattını arayınız.

-Telefonunuz çalışıyor ise , hat ucunu Splitter’dan çıkararak modeme direk olarak takınız. Modeminiz senkron oluyor ise; Splitter, kablo, konnektör yada kullandığınız Telefon , Faks ,POS cihazınızla ilgili bir sorun yaşamaktasınız.

-Hala senkronizasyonu sağlayamamış iseniz; 444 0 375 numaralı ADSL Teknik Destek Hattını arayınız

* Işığın hiç yanmaması modeminizin bloke olduğunu gösterir.Bu durumda modemin arkasındaki Reset butonuna kalem ucu ile bastırarak modeminizi fiziksel olarak RESET etmeniz gerekir.

MADDE 3: BİLGİSAYAR AYARLARI : Bilgisayarınızdaki Ağ (Network) ayarlarını aşağıdaki gibi yapınız.

Win XP/2000/2003

Denetim masası / Ağ Bağlantıları / Yerel Ağ Bağlantısı / Özellikler / Ethernet Kartınızın İnternet İletişim Kuralları (TCP/IP)



Hem DNS hem de IP kısımlarını otomatik aldırmanız gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda DNS girmeniz gerektiginde “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçeneğinden ayarlarınızı giriniz..

Win 95 / 98 / ME

Denetim masası / Ağ Bağlantıları / Yerel Ağ Bağlantısı / Özellikler / Ethernet Kartınızın İnternet İletişim Kuralları (TCP/IP)



Hem DNS hem de IP kısımlarını otomatik aldırmanız gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda DNS girmeniz gerektiginde DNS yapılandırılması kısmında “DNS’yi etkinleştir” seçeneğinden ayarlarınızı giriniz. Ayarlarınızı tamamladıktan sonra BILGISAYARINIZI YENIDEN BASLATMANIZ gerekmektedir.

* Bilgisayarınızın ağ ayarları güncellendikten sonra Başlat ---> Çalıştır ve gelen pencereye cmd yazarak (Eğer Windows98 işletim sistemi kullanıyorsanız “command” yazınız ) enter tuşuna basınız.

* Karşınıza gelen Ms-Dos komut istemcinizde “ipconfig” yazarak enter tuşuna basınız. Çıktı olarak alacağınız görüntü aşağıdaki gibi olacaktır.

* Bu ekrandan modeminizin IP alıp almadığını görebilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için “ipconfig/all” komutunu verebilirsiniz.



NOT: Bu ekranda görünen IP sadece bir örnektir.PC’nizin alacağı IP Adresi modeminizin IP grubundan olacaktır.

MADDE 4: MODEM AYARLARI :

* Modemin ayarlarına WEB arayüzünden erişmek için Internette web sayfalarına bağlanmak için kullandığınız mevcut web tarayıcınızı (internet Explorer) açınız ve adres satırına modeminizin IP Adresini yazınız. (örnek: Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://192.168.1.1/
)

* Gelen sayfaya modem ayarlarına başlamak için gerekli olan kullanıcı adı ve şifre yazılır. Bilinen başlıca modem markalarının IP adresleri ve kullanıcı ad-şifreleri şunlardır :





Modemizin Setup sayfasına ulaştığınızda aşağıda belirtilen değerleri girmeniz gerekmektedir ;

* VPI : 8 , VCI : 35

* Encapsulation : PPPoE LLC veya PPPoA VC-Mux

* User Name & Password : Türk Telekom A.Ş. tarafından verilen kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazınız.

* Authentication : PAP

* Automatic Reconnect : ADSL bağlantısı kesildiğinde modemin yeniden otomatik olarak bağlanması için işaretlenmesi gereklidir.

* PPP Disconnect Timeout : Dakika cinsinden yazılan süre sonunda bağlantı otomatik olarak koparılır. Eğer sürekli bir bağlantı isteniyor ise bu değer 0 (sıfır) yapılmalıdır.

* Bridge : PPP oturumu modemde sonlanacak ise Disabled ; Bilgisayarda sonlanacak ise Enabled seçilir. Ancak oturum bilgisayarda sonlandırılır ise Ağ Bağlantılarına yeni bir Bağlantı oluşturulması gerekir.

* DHCP Server : Yerel Ağınızdaki(LAN) bilgisayar(PC) yada bilgisayarlarınızın modeminizin IP grubundan otomatik olarak birer IP adresi alabilmesi için bu seçeneği Enabled yapmalısınız.

* DHCP Client: Geniş Alan Ağındaki (WAN) ayarları kısmında Disabled seçilir.

* Statik IP Setting : Bu ayar , sabit IP alan kullanıcılar içindir.Ancak abonenin statik IP’si olsa dahi modeme yazılması istenmez. Zira sistem zaten modemin her bağlantısında aynı IP’yi atamaktadır.

* Subnet Mask : IP dağıtılan bütün bilgisayarların aynı havuzda olması için 255.255.255.0 olmalıdır.

* NAT : LAN ile WAN bağlantıları arasında dinamik ağ adresi ve port dönüşümü ( Dynamic NAPT ) sağlar. Bu seçenek mutlaka ‘yes , on , Enabled yada Sua-only ’ şeklinde işaretlenmelidir.

* DNS: İnternet yoluyla erişilecek adresin Ad ve IP dönüşümünü sağlar.Örneğin: Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://mail.ttnet.net.tr
yazdığınızda bu adres çözümlenerek 212.156.4.141 ip‘si elde edilir ve bu sayfaya erişiminiz sağlanır. Ancak Modem içerisine yada TCP/IP özellikleri kısmına herhangi bir DNS sunucu IP’si yazmayınız, böylece sistem sizi otomatik olarak bir DNS Server’a yönlendirecektir.

* Tüm ayarları yaptıktan sonra ‘submit ’ ve ‘save and reboot’ yapınız.Modeminizin ışıklarının sönerek yeniden senkron olması gerekir.Işıklarda bir değişim olmuyor ise modeminizi kapatarak yeniden açınız.

MADDE 5: IP KONTROLÜ :

* Modemimizin almış olduğu IP’yi görmek için : System Status ---> WAN İnformation ( şekil-a )

* Bilgisayarınızın modeminizden almış olduğu IP’yi görmek için : İşletim sisteminiz,

- Windows98 ise: Başlat ---> Çalıştır ---> winipcfg

- Windows2000 , Millenium yada XP ise: Başlat---> Çalıştır---> cmd---> ipconfig veya detaylı olarak görmek istiyorsanız ipconfig/all yazınız.

* Bilgisayarınızdan herhangi bir adrese ulaşmak için izlenen yolu inceleme isterseniz :

Başlat---> Çalıştır---> cmd---> tracert www………………. komutunu verebilirsiniz.

* İnternette sörf yapabiliyorsanız modeminizin almış olduğu IP’yi Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://speedtest.ttnet.net.tr
, Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://ipadresimne.com
, yada Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://showmyip.com
sayfalarından da öğrenebilirsiniz.



( şekil-a )

NOT : Yukarıdaki örnekte modem sistemden 81.214.222.61 IP’sini almıştır.



NOT : Yukarıdaki örnekte Bilgisayar modemden 192.168.1.51 ip’sini almıştır.

* Modem IP alamamış ise; modeminizin ayarları ile kullanıcı adı ve şifrenizin doğru olup olmadığını kontrol ediniz.Kullanıcı adınızın sonuna ‘……..@ttnet ’ yazmayı unutmayınız.

* Modeminiz hala IP alamamış ise ; 444 0 375 ADSL Teknik Destek Servisini arayınız.

MADDE 6: SAYFA AÇAMAMA YADA HIZ PROBLEMİ :

* Sayfa açamamanın en başta gelen sebepleri DNS problemleri ve Bilgisayarlardaki Virüs yada Ajan yazılım (Spy)’lardır.Öncelikle genel bir DNS problemi olup olmadığı araştırınız. Bu amaçla örnek olarak;

Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://212.156.4.141
yazdığınızda Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://mail.ttnet.net.tr
sayfası ,

Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://195.175.23.74
yazdığınızda Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://speedtest.ttnet.net.tr
sayfası ,

Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://212.174.189.122
yazdığınızda Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
www.meb.gov.tr
sayfası ,

Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://64.233.167.147
yazdığınızda Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
www.google.com.tr
sayfası ,

Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://213.243.16.216
yazdığınızda Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
www.hurriyetim.com.tr
sayfası ,

Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://212.101.97.35
yazdığınızda Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
www.mynet.com
sayfası açılıyor ise ;

genel bir DNS problemi olduğu sonucuna varmalısınız. Ancak, DNS IP’lerini PC yada modeminize girmediğinizden; girmiş iseniz kullanılan DNS IP’lerini doğru olarak yazdığınızdan emin olunuz.

Kullanılan DNS IP’sinin tespiti için: Başlat---> Çalıştır---> cmd---> nslookup komutunu giriniz

* Herhangi bir DNS problemi yok ise virüs yada spy olup olmadığını araştırınız.Öncelikle tüm internet sayfalarını kapatınız. Daha sonra ; Başlat--->Çalıştır---> cmd---> netstat komutunu giriniz. Bu komutun ardından sıralanan tüm bağlantılar , arka planda çalışarak değişik adreslere bağlantı kurarak sizin download yapmanızı engelleyen Virüs yada Spy’lardır.Bunları silmek için Anti-virus veAnti-spy programlarını kullanabilirsiniz.En sık kullanılan ve ücretsiz olarak indirerek sahip olabileceğiniz bazı Anti-Spy programları şunlardır:

Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://www.microsoft.com
sitesinde yer alan Windows AntiSpyware (Beta)

Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://www.download.com
sitesinde yer alan Spybot-Search & Destroy

Not: Bu programları, Bilgisayarınıza Spy’lar girerek tüm Download bandınızı işgal etmeden önce indirmeniz gerektiğini unutmayınız. Ancak yüklememişseniz CD ile temin ederek de yükleyebilirsiniz.

ADSL’de HIZINIZIN TESPİT EDİLMESİ

Kafa karıştıran bir başka konu ise ADSL bağlantı hızı ve dosya indirme hızı. Hesapların şaşmasının 2 nedeni var. Biri bit ve Byte arasındaki fark diğeri ise verilerin tanımlanmasına ve iletilmesine yarayan protokol ve başlık (header) bilgilerinin kapladığı yer. bps (bits per second) saniyedeki bit sayısı , Bps (Bytes per second - B/s) ise saniyedeki Byte sayısı. Yazılış olarak farklı olduklarına dikkat edin. Internet bağlantı hızı birimi olarak bps ama dosya indirme hızı olarak Bps kullanılıyor. Byte ve bit aralasındaki fark;

1 Kilo Byte (KB)..= 1024 bytes (1024'ün katları olarak artar)
1 kilobit (kb)......= 1000 Bits (1000'in katları olarak artar)
1 byte (B).........= 8 Bits (b) şeklinde.

512 kbit bir adsl bağlantısında maksimum dosya indirme hızı;

512 kbps........= 512.000 bps
512000 bps....= 512.000/8 = 64.000 B/s
64.000 B/s......= 64.000/1024 = 62,5 Kb/sb maalesef değildir

Çünkü işin içine veri iletiminin kaçınılmazı olan protokoller de giriyor. Her protokol katmanı sırayla, kendi tanımlama ve iletimde kullanılan anahtarlama verilerini iletilen veriye ekliyor.Bu şekilde oluşan yapılara paket deniyor.. Böylece dosya çekme hızı azalıyor. Protokol kullanımına göre de bu sonuç değişiyor. Maksimum 1518 byte olabilen bir Ethernet veri paketi bu yüzden sadece sadece 1452 byte veri taşıyabiliyor. Son çıkış protokolü olarak buna birde 53 byte'lık ATM paketinin 5byte'lık başlığı ekleniyor.

[(1452byte veri + 40byte TCP/IP + 8byte PPPoE) + 18byte Ethernet]+ 5byte ATM

Bu hesap ile başlık bilgisi çıkarılmış Kilo Byte cinsinden 512 kbps ADSL bağlantının maksimum dosya indirme hızı;

512000 x 1452/1518 x 48/53 = 443.537 kbps
443.537 kbps = (443537 kbps / 8 ) = 55.442 B/s

* ADSL Hız Testini ya web sayfamızdaki “ADSL Hız Testi” kısmından veya Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://speedtest.ttnet.net.tr
adresinden yapabilirsiniz. Test yaparken hiçbir PC’den sörf yapılmaması gerekmektedir .Çıkan sonuç tanımlı hızınızın %70 - %80‘ıcivarında olmalıdır.Eğer Adsl Hızınız daha düşük çıkarsa ; bunun sebepleri arasında Spy’lar ve hatlardaki oğunluk olabileceğini unutmayınız.



NOT : Yukarıdaki şekilde 2048 kbps hızındaki bir abonenin test sonucunun 1732 kbps olduğu görülmektedir.

ADSL KOTA SAYFASININ KULLANILMASI

1. Kullanım miktarına bağlı (Kotalı) tarife seçen ADSL müşterilerimize,ödedikleri aylık ücret karşılığı :

01-Kasım-2005 Tarihi itibariyle kota ve fiyat bilgileridir!


Download (Bilgi indirme) hakkı tanınmıştır.Bu limiti aşan müşterilerimiz belirtilen limitin üzerindeki her 1 MByte’lık download miktarı için 8.872 TL. (0,008872 YTL) ücret ödemektedirler. Ancak; Limit her ne kadar aşılırsa aşılsın ödenecek aylık ücret; aynı hız seçeneğindeki Limitsiz tarife ücretinin % 25 fazlasını geçmemektedir. Belirtilen Kota miktarları aylık olarak hesaplanmakta olup kullanılmayan bölümünün bir sonraki aya ilave edilmesi söz konusu değildir. Aylık kullanım miktarınızı : Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://adslkota.ttnet.net.tr/
sayfamızdan takip edebilirsiniz.Kullanıcı Adınızın sonuna @ttnet eklemeyi unutmayınız.

NOT: Kullanım miktarınız ; o ay içerisinde Kullanıcı Adınızla yapılmış olan download miktarı olarak hesaplandığından , LÜTFEN Kullanıcı Adınızı ve Şifrenizi başkalarına vermeyiniz.



2. Açılan sayfadaki Kullanım Bilgileri iconundan Aylık Transfer kutucuğunun üzerine tıklayarak aylara göre yapmış olduğunuz Upload ve Download miktarlarınızı takip ve kontrol edebilirsiniz.



Açıklamalar :

1-) Aylık transfer miktarı, limitli ya da limitsiz, tüm tarifelerdeki kullanıcıları bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiden yararlanarak, limitli tarife kullanıcıları, limitlerini görebilir, limit tarifede olmayan kullanıcılar ise, tarife seçim kararlarını alabilirler. (Örn: Limitli tarifede olmayan bir kullanıcı, aylık download miktarının 3GB'ın altında olması durumunda limitli tarifeye geçmeye karar verebilir.)

2) Upload miktarı bilgilendirme mahiyetinde olup, ücretlendirmeye tabi değildir.

3) Ay içerisinde, bağlantınız halen aktifse, son 12 saatteki transferleriniz bu rakama dahil olmayabilir. Kesin rakam, bağlantınızı kapatmanız durumunda, yada ay sonunda ortaya çıkacaktır.

4) NetLimiter, DuMeter ve benzeri programlarla yapılan ölçümlerle transfer miktarınız arasındaki farklılıklar bulunabilir. Bunun sebebi, bu programların %10-15 civarındaki TCP/IP başlık fazlalıklarını (header overhead) ve tekrar transferleri (retransmission) hesaba katmamalarından kaynaklanmaktadır. Neticede, sistemdeki kayıtlarınız esas alınarak faturalandırma yapılacaktır.

YENİ ABONELERİN E-MAİL ADRESLERİNİ AKTİF HALE GETİRMESİ

1. Elektronik posta adresi almak için “ Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap
http://dslmail.ttnet.net.tr/
” sayfasına girerek “ DSL mail adresi almak istiyorum ” satırını seçiniz.

Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap



2. Gelen sayfaya DSL ID numaranızı, Kullanıcı adınızı ve Şifrenizi yazarak Tamam ‘a basınız.



3. Bilgileriniz onaylandıktan sonra ; daha önce kullandığınız “……..@ttnet.net.tr” uzantılı bir mail hesabınız var ise ekranın Sol tarafını , yok ise Sağ tarafını Tıklayınız!



4. Gelen sayfadaki sözleşmeyi okuduktan sonra “ Kabul Ediyorum ” kısmını tıklayınız!



5. Açılan sayfada doldurmanız gereken haneleri örnektekine benzer şekilde doldurarak Tamam ‘a tıklayınız!







ADSL NEDİR

ADSL Nasil Çalisir?

ADSL sisteminde, bilinen bakir kablolama alt yapisi kullanilir. Telefon hattinin her ucuna bir ADSL modem eklenerek 3 bilgi kanali olusturulur: Alis (download), gönderis (upload) ve POTS (Plain Old Telephone Service � Düz Eski Telefon Hizmeti) olarak adlandirilan geleneksel telefon servis kanali. POTS kanali, ADSL ortami üzerinden ses iletimi için kullanilir. Böylece internete bagli iken ayni anda telefon konusmasi yapilabilmesi saglanmis olur.

Geleneksel modemler, bilgisayardan gelen sayisal sinyalleri analog sinyallere, telefon hattindan gelen analog sinyalleri de sayisal sinyallere çevirir. ADSL�in de içinde yer aldigi DSL teknolojisi, sayisal verinin analog forma ve tekrar geriye çevrilmeyecegini varsayan bir teknolojidir. DSL modemleri sinyalleri çevirmez bunun yerine verileri sayisal olarak yollar ve alir. Sinyalleri çevirmeye gerek kalmadigindan veriler normal modemlerden çok daha hizli iletilir.

Sistem asimetrik olarak çalistigindan download (sebekeden kullaniciya) ve upload (kullanicidan sebekeye) hizlari farklidir. Her zaman download orani upload oranindan fazladir.

ADSL baglanti, hat uzunlugu, kullanilan bakir kablonun çapi ve kullanilan modemin tipine bagli olarak 8Mbps' a kadar download (sebekeden kullaniciya), 1Mbps' a kadar da upload (kullanicidan sebekeye) veri hizlarina olanak verir.


Niçin ADSL?

ADSL ile yüksek hizda kesintisiz internet erisimi, hem de sabit ücretle kullanicilarin hizmetindedir. Üstelik, kullanicilar ayni telefon hatti üzerinden ayni anda telefonla konusma imkanina sahiptirler.

Genellikle Internet ihtiyaçlarini dial-up baglanti (maksimum hiz 56Kbps) ile saglayan küçük ve orta ölçekli isletmeler düsük hiz ve yüksek fatura gibi problemlerle karsi karsiyadir.

ADSL, yeni bir telefon hatti çekilmeden, mevcut telefon hatti üzerinden hizmet vermekte olup, analog dial-up baglantiya göre hem hiz, hem de teknolojik üstünlüklere sahiptir.

Yüksek Hizda Internet Erisimi
ADSL, Internet kullanicisina minimum 128/32Kbps' a, maksimum 2048/512 Kbps hiz imkani saglar.

24 Saat Kesintisiz Baglanti
ADSL, Internet kullanicisina sürekli baglanti olanagi saglar...

Ayni Telefon Hatti Üzerinden Konusma

ADSL, Internet kullanicisina ayni telefon hatti üzerinden ikinci bir telefon hattina gerek kalmadan ayni anda konusma olanagi saglar.

Size Özel Hat
ADSL ile Internet kullanicilari kendilerine ayrilmis olan özel bant genisligini kullanirlar. Internete erisirken hattin mesgul olmasi ya da hizda azalma gibi bir durum söz konusu olmaz.

Sayisal Teknoloji
ADSL, Internet kullanicilarina sayisal teknolojinin sagladigi tüm olanaklari sunar.Internete baglanamama, kesinti, hizda azalma gibi durumlar ortadan kalkar

Sabit Ücret
ADSL, Internet kullanicisina sabit ücretle Internet erisimi saglar...

Güvenli Internet Erisimi
ADSL, Internet kullanicisina güvenli Internet erisimi saglar... ADSL&'de, Kablo TV&' deki paylasimli bant araligi üzerinden Internet erisiminde söz konusu olan güvenlik risklerinin hiç biri yoktur.
 

İNTERNET HATA KODLARI

İnternet bağlantısnda meydana gelebilecek problemler için hata kodlarının ayrıntılı bilgisi aşağıdadır.
Aldığınız hata numarasına göre kontrol ediniz.

600 An operation is pending.
Bir İşlem Beklemede - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı ye
niden başlatın.

601 An invalid port handle was detected.
Geçersiz bir bağlantı noktası tutamacı algılandı - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

602 The specified port is already open.
Belirtilen bağlantı noktası zaten açık - Ağ bağlantısının kullanmayı denediği COM bağlantı noktası başka bir etkin ağ bağlantısı veya başka bir işlem (örneğin bir faks programı gibi bir telefon hattı izleme program&#305 tarafından kullanılıyor. COM bağlantı noktasının kullanımını engelleyen uygulamadan çıkın.

603 The caller's buffer is too small.
Arayanın arabelleği çok küçük - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

604 Incorrect information was specified.
Yanlış bilgi belirtildi - Uzaktan erişim telefon defteri dosyası ve geçerli Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırması büyük bir olasılıkla tutarsız. İletişim donanımınızı değiştirdiyseniz (örneğin seri bağlantı noktasını veya modemi) Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar ayarlarını yeniden yapılandırdığınızdan emin olun.

605 The port information cannot be set.

605 Bağlantı noktası bilgileri ayarlanamıyor - Uzaktan erişim telefon defteri dosyası ve geçerli Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırması büyük bir olasılıkla tutarsız. İletişim donanımınızı değiştirdiyseniz (örneğin seri bağlantı noktasını veya modemi) Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar ayarlarını yeniden yapılandırdığınızdan emin olun.

606 The specified port is not connected.
Belirtilen bağlantı noktası bağlı değil. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

607 An invalid event is detected.
Geçersiz bir olay algılandı. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

608 A device was specified that does not exist.
Varolmayan bir aygıt belirtildi. - Uzaktan erişim telefon defteri dosyası ve geçerli Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırması büyük bir olasılıkla tutarsız. İletişim donanımınızı değiştirdiyseniz (örneğin seri bağlantı noktasını veya modemi) Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar ayarlarını yeniden yapılandırdığınızdan emin olun.

609 The device type was specified that does not exist.
Varolmayan bir aygıt türü belirtildi. - Uzaktan erişim telefon defteri dosyası ve geçerli Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırması büyük bir olasılıkla tutarsız. İletişim donanımınızı değiştirdiyseniz (örneğin seri bağlantı noktasını veya modemi) Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar ayarlarını yeniden yapılandırdığınızdan emin olun.

610 An invalid buffer was specified.
Geçersiz bir arabellek belirtildi. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

611 A route was specified that is not available.
Kullanılabilir olmayan bir yön belirtildi. - Ağ yapılandırmanız büyük olasılıkla hatalı. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

612 A route was specified that is not allocated.
Ayrılmamış bir yön belirtildi. - Ağ yapılandırmanız büyük olasılıkla hatalı. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bu hata bilgisayarınızın kaynakları azaldığında da ortaya çıkabilir.

613 An invalid compression was specified.
Geçersiz bir sıkıştırma belirtildi. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

614 There were insufficient buffers available.
Kullanılabilir arabellek yetersiz. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

615 The specified port was not found.
Belirtilen bağlantı noktası bulunamadı. - Uzaktan erişim telefon defteri dosyası ve geçerli Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırması büyük bir olasılıkla tutarsız. İletişim donanımınızı değiştirdiyseniz (örneğin seri bağlantı noktasını veya modemi) Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar ayarlarını yeniden yapılandırdığınızdan emin olun.

616 An asynchronous request is pending.
Zaman uyumsuz bir istek beklemede. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

617 The modem is already disconnecting.
Modem zaten bağlantıyı kesiyor. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar'ın bağlantısını kapatmasını bekleyin.

618 The specified port is not open.
Belirtilen bağlantı noktası açık değil. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

619 The specified port is not connected.
Belirtilen bağlantı noktası bağlı değil. - Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

620 No endpoints could be determined.
Hiçbir bitiş noktası belirlenemedi. - Ağ yapılandırmanız büyük olasılıkla hatalı. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

621 The system could not open the phonebook.Sistem, telefon defterini açamadı. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar sistemkökü\System32\Ras klasöründeki Rasphone.pbk dosyasını kullanır. Dosyanın klasörde bulunduğundan emin olun ve Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar'ı yeniden başlatın.

622 The system could not load the phonebook.
Sistem, telefon defterini yükleyemedi. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar sistemkökü\System32\Ras klasöründeki Rasphone.pbk dosyasını kullanır. Dosyanın klasörde bulunduğundan emin olun ve Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar'ı yeniden başlatın.

623 The system could not find the phonebook entry for this connection.
Sistem bu bağlantının telefon defteri girdisini bulamadı. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar telefon defterini buldu, ancak belirtilen bağlantı girdisini bulamadı. Bu hata başka bir uygulama Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar telefon defterini kullanıp geçersiz bir bağlantı girdisi belirlemedikçe ortaya çıkmaz.

624 The system could not update the phonebook file.
Sistem, telefon defteri dosyasını güncelleyemedi. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar sistemkökü\System32\Ras klasöründeki Rasphone.pbk dosyasını kullanır. Diskinizin dolu olmadığından ve bu dosyayı değiştirme izniniz olduğundan emin olun.

625 The system found invalid information in the phonebook.
Sistem, telefon defterinde geçersiz bilgiler buldu. - Rasphone.pbk telefon defteri dosyası bozuk olabilir. Dosyayı sistemkökü\System32\Ras klasöründen silip yeni bir dosya oluşturmak için Ağ ve Çevirmeli Bağlantıları yeninden başlatın.

626 A string could not be loaded.
Bir dize yüklenemedi. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

627 A key could not be found.
Bir anahtar bulunamadı. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir.

628 The connection was closed.
Bağlantı kesildi - Bu bir çevirmeli ağ bağlantısıysa, bağlantıyı yeniden çevirin. Bu iletiyi almaya devam ederseniz, modemin başlangıç hızını azaltın ve gelişmiş modem özelliklerini kapatın. Bkz.: En yüksek modem bağlantı noktası hızını değiştirmek için. Sorun devam ederse, sistem yöneticinize başvurun.
Bu bir sanal özel ağ (VPN) bağlantısıysa, erişim bir uzaktan erişim ilkesi veya başka bir kimlik doğrulama özelliği nedeniyle engellenmiş olabilir. Sistem yöneticinize başvurun.

629 The connection was closed by the remote computer.
Bağlantı, uzaktaki bilgisayar tarafından kesildi. - Bağlantı aşağıdakilerden biri nedeniyle kesildi:
Kurtarılamaz bir telefon hattı hatası.
Parazitli telefon hattı.
Sistem yöneticisi bağlantıyı kesti.
Uzaktan erişim sunucusundaki modemle seçilen hızda doğru anlaşma hatası.
Bağlantıyı yeniden kurmak için Yeniden Ara'yı tıklatın. Bağlantının Seçenekler sekmesinde otomatik yeninden aramayı da etkinleştirebilirsiniz. Bu sorun devam ederse, bağlantının modem hızını 9600 bit/sn'ye düşürün ve yeniden aramayı deneyin.
Başka bir sunucuya bağlanmayı deneyip sorunun bağlanmaya çalıştığınız uzaktan erişim sunucusundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını denetleyebilirsiniz. Ayrıca, bağlanmak istediğiniz sunucuya başka bir telefon hattı üzerinden bağlanmayı deneyebilirsiniz.

630 The modem was disconnected due to hardware failure.
Donanım başarısızlığı nedeniyle modem bağlantısı kesildi. - Bağlantı aşağıdakilerden biri nedeniyle kesildi:
Modeminizde (veya başka bir iletişim aygıtınızda) kurtarılamaz bir hata oluştu.
İletişim bağlantı noktanızda kurtarılamaz bir hata oluştu.
Modem kablonuz takılı değil.
Sorunu tanılayıp düzeltmek için aşağıdaki işlemleri yapın:
Modeminizin açık ve modem kablonuzun sıkıca takılı olduğundan emin olun.
Modeminizin doğru çalıştığından emin olun.

631 The user disconnected the modem.
Kullanıcı modem bağlantısını kesti. - Bilgisayarınızdaki bir işlem hattı kesti. Yeniden arayın.
632 An incorrect structure size was detected.
Hatalı bir yapı algılandı. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

633 The modem is already in use or is not configured for dialing out.
Modem halen kullanımda veya çevirme için yapılandırılmamış. - Bu bir çevirmeli bağlantıysa, ağ bağlantısının kullanmayı denediği COM bağlantı noktası başka bir etkin ağ bağlantısı veya başka bir işlem (örneğin bir faks programı gibi bir telefon hattı izleme program&#305 tarafından kullanılıyor. COM bağlantı noktasının kullanımını engelleyen uygulamadan çıkın.
Bu bir sanal özel ağ (VPN) bağlantısıysa, ağ bağlantısının kullanma girişiminde bulunduğu VPN aygıtı açılamıyor. Sorun devam ederse, sistem yöneticinize başvurun.

634 Your computer could not be registered on the remote network.
Bilgisayarınız uzaktaki ağa kaydedilemedi. - Uzaktan erişim sunucusu bilgisayarınızın adını ağda kaydedemiyor. Bu durum genelde NetBIOS iletişim kuralında ortaya çıkar, ancak TCP/IP veya IPX iletişim kurallarında da görülebilir. Bu sorun genelde bir adres ağ üzerinde kullanımdaysa ortaya çıkar. Sistem yöneticinize başvurun.

635 There was an unknown error.
Bilinmeyen bir hata oluştu. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.
636 The device attached to the port is not the one expected.
Bağlantı noktasına bağlanan aygıt, istenen aygıt değil. - Donanım yapılandırmanız ve bağlantınızın yapılandırma ayarları büyük olasılıkla birbiriyle tutarsız. İletişim donanımınızı değiştirdiyseniz (örneğin seri bağlantı noktasını veya modemi) bağlantıyı yeniden yapılandırdığınızdan emin olun.

637 A string was detected that could not be converted.
Dönüştürülemeyen bir dize algılandı. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

638 The request has timed out.
İstek zaman aşımına uğradı. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

639 No asynchronous net is available.
Kullanılabilir zaman uyumsuz ağ yok. - NetBIOS ağ yapılandırmanız büyük olasılıkla hatalı. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

640 A error has occurred involving NetBIOS.
NetBIOS ile ilgili bir hata oluştu. - Modem ayarlanan hız için bir bağlantı anlaşması yapamıyor. Modemin başlangıç hızını azaltın ve yeniden arayın. Bkz. En yüksek modem bağlantı noktası hızını değiştirmek için. Ayrıca, modem sıkıştırmasını ve yazılım sıkıştırmasını devre dışı bırakmayı deneyin.
Yine de bir bağlantı yapamıyorsanız, bağlantıya NWLink IPX/SPX/NetBIOS Uyumlu Aktarma İletişim Kuralını eklemeyi deneyin.
641 The server cannot allocate NetBIOS resources needed to support the client.
Sunucu, istemciyi desteklemek için gerekli Net BIOS kaynaklarını ayıramıyor. - Sistem yöneticinizden uzaktan erişim sunucusunun kaynak sığasını artırmasını isteyin veya Bilgisayar Yönetimi altındaki Hizmetler'de İleti Teslim ve Ağ DDE gibi kullanmadığınız hizmetleri durdurun.

642 One of your computer's NetBIOS names is already registered on the remote network.
Bilgisayarınızın NetBIOS adlarından biri zaten uzaktaki ağda kayıtlı. - Aynı adı kullanan başka bir bilgisayar uzak ağda oturum açmış durumda. Ağdaki her bilgisayar benzersiz bir adla kaydolmalıdır. Aşağıdakileri denetleyin:
Sizinkiyle aynı adı kullanan başka bir bilgisayar bağlandığınız uzak ağda oturum açmış olmamalı.
Bilgisayarınız bağlanmaya çalıştığınız ağa henüz fiziksel olarak bağlı durumda değil.

643 A network adapter at the server failed.
Sunucudaki bir ağ bağdaştırıcısı başarısız oldu. - Hatayı sistem yöneticinize bildirin.

644 You will not receive network message popups.
Ağ açılan iletilerini alamayacaksınız. - Ağa bağlı olan başka bir bilgisayar sizin ileti adınızı kullanıyor. Sizi gelmesi gereken iletiler diğer bilgisayara gönderiliyor. Uzak iş istasyonunuzdan ileti almak istiyorsanız, bir sonraki ağa bağlanma girişiminizden önce ofis bilgisayarınızda oturum kapatmayı unutmayın.
Bu hata Microsoft Outlook, Microsoft Outlook Express veya Microsoft Exchange iletilerini etkilemez.

646 The account is not permitted to log on at this time of day.
Hesabın, günün bu saatinde oturum açmasına izin verilmiyor. - Hesabınız ağınıza sınırlı erişim için yapılandırılmış durumda. Ağa geçerli yapılandırmada belirtilen saatlerden başka saatlerde bağlanmanız gerekiyorsa, sistem yöneticinizden yapılandırmayı değiştirmesini isteyin.

647 The account is disabled.
Hesap devre dışı bırakıldı. - Kullanıcı hesabı devre dışı. Bu durum yinelenen hatalı oturum açma girişimleri veya sistem yöneticisinin hesabı güvenlik gerekçeleriyle devre dışı bırakması nedeniyle ortaya çıkabilir. Sistem yöneticinizden hesabınızı Yerel Kullanıcı ve Gruplar'da etkinleştirmesini isteyin.

648 The password for this account has expired.
Bu hesabın parolasının kullanım süresi sona ermiş. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar üzerinden bağlanıyorsanız, parolanızı değiştirmeniz otomatik olarak istenir. Rasdial komutunu kullanarak bağlanıyorsanız, parolanızı aşağıdaki işlemleri yaparak değiştirebilirsiniz:
CTRL+ALT+DEL tuşlarına basın.
Parolayı Değiştir'i tıklatın ve ekrandaki yönergeleri izleyin.
Yönetici grubuna üyeyseniz ve parolanızın süresi dolduysa, parolanızı başka bir yöneticinin değiştirmesi gerekir. Parolanızı kendiniz değiştiremezsiniz.

649 The account does not have permission to dial in.
Hesabın çevirme için izni yok. - Aşağıdalerden biri nedeniyle hesabın arama izni yok:
Seçtiğiniz etki alanında geçerli bir hesabınız var, ancak hesabınızın ağa uzaktan erişim izni yok. Sistem yöneticinizden kullanıcı hesabınız veya Yönlendirme ve Uzaktan Erişim için arama iznini etkinleştirmesini isteyin. Hesabınızın süresi doldu, devre dışı bırakıldı, kilitlendi veya arama erişiminiz kilitlendi. Sunucuda oturum açmak veya arama erişimi için izin verilen saatler dışında bağlanmaya çalışıyorsunuz veya hesabınız için geçerli olan ilke arama izni sağlamıyor..
Bir arayan kimliği kuralı bağlanmanızı engelliyor olabilir. Örneğin, hesabınız için belirli bir numaradan arama zorunluluğu konmuş olabilir.
Uzaktaki bilgisayar yalnızca yerel hesapların bağlanmasına izin verebilir.
Bilgisayarınızın anlaşma yapamadığı bir kimlik doğulama iletişim kuralı gerekli olabilir veya bilgisayarınız uzaktaki bilgisayardaki ilke tarafından yetki verilmeyen bir iletişim kuralını kullanmayı deniyor olabilir.
Başka bir etki alanına arama izni olan bir hesabınız varsa, hesabınız bu etki alanında kullanmak için aşağıdaki işlemleri yapın:
1. Bağlantı simgesini sağ tıklatın, sonra da Özellikler'i tıklatın.
2. Seçenekler sekmesinde Ad ve parola, sertifika vb. sor ve Windows oturum açma etki alanını ekle onay kutularını işaretleyin..
3. Güvenlik sekmesinde, Otomatik olarak Windows oturumu açma adımı, parolamı ve varsa etki alanımı kullan onay kutularını temizleyin ve Tamam düğmesini tıklatın.
4. Bağlantı simgesini çift tıklatın, sonra da Numarayı Çevir'i tıklatın.
5. Uygun kullanıcı adını, parolayı ve etki alanını belirtin..

650 The remote access server is not responding.
Uzaktan erişim sunucusu yanıt vermiyor. - Aşağıdakilerden biri bu hataya yol açmış olabilir:
Uzaktan erişim sunucusu çalışmıyor. Sunucunun çalışıp çalışmadığını öğrenmek için sistem yöneticinize başvurun.
Hat çok parazitli olabilir veya modeminiz uzaktan erişim sunucusundaki modemle belirtilen hızda doğru olarak anlaşma sağlayamıyor olabilir. Bu olasılıklardan herhangi birinde modemin başlangıç hızını (bit/sn) düşürün ve yeniden arayın. Modemin seri bağlantı kablosunun değiştirilmesi gerekiyor olabilir. Bağlantının kimlik doğrulama ayarları yanlış olabilir. Sistem yöneticinize başvurarak kimlik doğrulama ayarlarınızın uzaktan erişim sunucusunun gerektirdiği şekilde olup olmadığını araştırın.
Uzaktan erişim sunucusunun yazılım sıkıştırma ve donanım sıkıştırma ayarları aynı anda etkin olabilir. Genelde, uzaktan erişim sunucusu yazılım sıkıştırması etkin, donanım sıkıştırması devre dışı durumdadır.

651 The modem has reported an error.
Modem hata raporladı - Modeminiz (veya başka bir aygıt) bir hata bildirdi.
Bu bir çevirmeli ağ bağlantısı ise ve desteklenen bir dış modem kullanıyorsanız modemi kapatıp yeniden açın. Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar'ı kapatıp yeniden açın ve sonra yeniden arayın. Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.
Bu bir sanal özel ağ (VPN) bağlantısı ise, bağlantı yapılandırmasında yanlış bir TCP/IP adresi bildirmiş olabilirsiniz veya ulaşmaya çalıştığınız sunucu kullanılamaz durumda olabilir. Sunucunun kullanılabilir durumda olup olmadığını belirlemek için sistem yöneticinize başvurun.

652 There was an unrecognized response from the modem.
Modemden tanımlanamayan bir yanıt geldi. - Modeminiz (veya başka bir aygıt) komut dosyalarından hiçbirinde (Pad.inf, Switch.inf veya dosyaadı.scp) listelenmeyen bir ileti döndürdü.
Desteklenen bir dış modem kullanıyorsanız, modemi kapatıp yeniden açın ve sonra yeniden arayın.

653 A macro required by the modem was not found in the device .INF file section.
Modem için gerekli bir makro, aygıt .INF dosyası bölümünde bulunamadı. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir.
Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

654 A command or response in the device .INF file section refers to an undefined macro.
Aygıt .INF dosya bölümündeki bir komut veya yanıt, tanımlanmamış bir makroyu gösteriyor. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir.
Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

655 The macro was not found in the device .INF file section.
makrosu aygıt .INF dosya bölümünde bulunamadı. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir.
Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

656 The macro in the device .INF file section contains an undefined macro.
Aygıt INF dosya bölümündeki makrosu, tanımlanmamış bir makro içeriyor. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir.
Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

657 The device .INF file could not be opened.
Aygıt .INF dosyası açılamadı. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir. Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

658 The device name in the device .INF or media .INI file is too long.
Aygıt .INF veya ortam .INF dosyasındaki aygıt adı çok uzun. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir. Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

659 The media .INI file refers to an unknown device name.
Ortam .INI dosyası, bilinmeyen bir aygıt adını gösteriyor. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir. Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

660 The device .INF file contains no responses for the command.
Aygıt .INF dosyası, komut için hiç bir yanıt içermiyor. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir. Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

661 The device .INF file is missing a command.
Aygıt .INF dosyasında bir komut eksik. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir. Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

662 there was an attempt to set a macro not listed in the device .INF file section.
Aygıt .INF dosyası bölümünde listelenmeyen bir makroyu ayarlama girişiminde bulunuldu. -
Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir.
Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

663 The media .INI file refers to an unknown device type.
Ortam .INI dosyası, bilinmeyen bir aygıt türünü gösteriyor - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir. Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

664 The system has run out of memory.
Sistemin belleği doldu. - Sistem belleği yetersiz. Bazı programları kapatın ve yeniden arayın.

665 The modem is not properly configured.
Modem düzgün yapılandırılmamış. - Aygıt başka bir bağlantı için kullanılıyorsa, bu bağlantıyı kesin. Bağlantıyı başka bir aygıt kullanmak üzere yeniden yapılandırın.

666 The modem is not functioning.
Modem çalışmıyor. - Modeminiz (veya başka bir aygıt) aşağıdakilerden biri nedeniyle yanıt vermiyor:
Harici modem kapalı.
Modem bilgisayarınıza sıkıca bağlı değil. Kablonun hem modem ucuna, hem de bilgisayar ucuna sıkıca takıldığından emin olun.
Seri bağlantı kablosu Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar'ın gerektirdiği belirtimlere uymuyor.
Modemde bir donanım sorunu var. Modemi kapatıp 20saniye bekleyin ve sonra modemi yeniden açın.

667 The system was unable to read the media .INI file.
Sistem, ortam .INI dosyasını okuyamadı. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir. Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

668 The connection was terminated.
Bağlantı sona erdirildi. - Bağlantıyı yeniden çevirin. Bu iletiyi almaya devam ederseniz, modemin başlangıç hızını azaltın ve yazılım sıkıştırması gibi gelişmiş modem özelliklerini kapatın. Sorun devam ederse, sistem yöneticinize başvurun. Ayrıca, modeminizin uyumlu olup olmadığını denetleyin.
El ile çeviriyorsanız, Bitti'yi tıklatmadan önce bağlı olduğunuzdan emin olun. Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar'daki Gelişmiş menüsünde Operatör Yard?m?yla Arama seçene?ini belirlediyseniz el ile arma yapabilirrsiniz.

669 The usage parameter in the media .INI file is invalid.
Ortam .INI dosyasındaki kullanım parametresi geçersiz. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir. Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

670 The system was unable to read the section name from the media .INI file..
Sistem, ortam .INI dosyasından bölüm adını okuyamadı. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir. Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

671 The system was unable to read the device type from the media .INI file.
Sistem, ortam .INI dosyasından aygıt türünü okuyamadı. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir. Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

672 The system was unable to read the device name from the media .INI file.
Sistem, ortam .INI dosyasından aygıt adını okuyamadı. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir. Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

673 The system was unable to read the usage from the media .INI file.
Sistem, ortam .INI dosyasından kullanımı okuyamadı. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir. Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın

674 The system was unable to read the maximum connection BPS rate from the media .INI file.
Sistem, ortam .INI dosyasından en fazla bağlantı BPS hızını okuyamadı. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir. Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

675 The system was unable to read the maximum carrier connection speed from the media .INI file.
Sistem, ortam .INI dosyasından en fazla taşıyıcı bağlantı hızını okuyamadı. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir. Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

676 The line is busy.
Telefon hattı meşgul. - Numarayı yeniden çevirin. Bağlantı özelliklerinin Seçenekler sekmesinde otomatik yeniden aramayı etkinleştirebilirsiniz. Bkz. Yeniden Arama Seçeneklerini Yapılandırma.
Uzun zamandır modeminiz güncellenmediyse modeminizi update etmek gerekebilir
Bağlandığınız numaranın ait olduğu santralde bir problem olabilir ,hizmet aldığınız ISP'nin diger bağlantı numaralarını deneyebilirsiniz.

677 A person answered instead of a modem.
Modem yerine bir kişi yanıt verdi. - Modem veya başka bir aygıt telefonu açmadı. Numarayı kontrol edip yeniden arayın. Bu bir sanal özel ağ (VPN) bağlantısı ise, hedef sunucunun anabilgisayar adını veya IP adresini denetleyip yeniden bağlanmayı deneyin.

678 There was no answer.
Yanıt alınamadı. - Modem veya başka bir aygıt telefonu açmadı. Numarayı kontrol edip yeniden arayın. Bu bir sanal özel ağ (VPN) bağlantısı ise, hedef sunucunun anabilgisayar adını veya IP adresini denetleyip yeniden bağlanmayı deneyin. Ayrıca, telefon hattının modemdeki doğru yuvaya takıldığından emin olun.

679 The system could not detect the carrier.
Sistem, taşıyıcıyı algılayamadı. - Modem veya başka bir aygıt telefonu açmadı. Birçok modem, uzak modem telefonu açmadığında bu hatayı döndürür. Numarayı kontrol edip yeniden arayın. Bu bir sanal özel ağ (VPN) bağlantısı ise, hedef sunucunun anabilgisayar adını veya IP adresini denetleyip yeniden bağlanmayı deneyin. Bağlantı özelliklerinin Seçenekler sekmesinde otomatik yeniden aramayı etkinleştirebilirsiniz.

680 There was no dial tone.
Çevir sesi yok. - Bir telefon hattı modeminize hatalı takılmış veya çıkartılmış olabilir. Aradığınız numara dış hatta erişmek için bir numaranın (örneğin 9) çevrilmesini gerektiriyor olabilir veya numara çok uzun olabilir.

681 The modem reported a general error.
Modem, genel bir hata raporladı. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar yapılandırma dosyalarından birinde geçersiz bilgiler olabilir. Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.

691 Access was denied because the user name and/or password was invalid on the domain.
Kullanıcı adı ve/veya parolası etki alanında geçersiz olduğu için erişim engellendi. - Kullanıcı hesabınız listelenen etki alanında kayıtlı değil, parolanızın süresi doldu veya bilgileri hatalı girdiniz. Bir etki alanı belirtmezseniz uzaktan erişim sunucusu kullanıcı adı ve parolanızı kendisinin üye olduğu etki alanında doğrulamaya çalışır. Kullanıcı adınızı, parolayı ve etki alanını dikkatle girin. Bu bilgilerden emin değilseniz, sistem yöneticinize başvurun.

692 There was a hardware failure in the modem.
Modemde donanım arızası var. - Modeminiz (veya başka bir aygıt) aşağıdakilerden biri nedeniyle yanıt vermiyor: Modem kapalı, arızalı veya bilgisayarınıza sıkıca bağlı değil.
Sorunu gidermek için aşağıdakileri yapın:
-Modeminizi sıfırlayın. Daha fazla bilgi için, donanım belgelerine bakın.
-Bir dış modem kullanıyorsanız, uygun bir seri bağlantı kablosu kullandığınızdan ve kablonun sıkıca takıldığından emin olun. Modem kablosunu değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca, modeminizi seri bağlantı noktasına bağlamak için bir bağdaştırıcı kullanıyorsanız, bağdaştırıcının modem iletişim için doğru biçimde yapılandırıldığından emin olun. Örneğin, fare için 9-25 arasındaki pin bağdaştırıcıları seri ağ bağlantılarında doğru çalışmaz.
-Seri bağlantı noktası veya çoklu bağlantı noktası bağdaştırıcısını sınayıp gerekirse değiştirin. Modemin anlaşma seçeneklerinin doğru yapılandırıldığından emin olun. Modeminizdeki farklı anlaşma seçeneklerini öğrenmek için donanım belgelerine başvurun.
Modeminiz Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar tarafından desteklenmiyorsa desteklenen bir modem kullanın.
-Başka bir uygulamanın (örneğin HyperTerminal) iletişim bağlantı noktasını kullanmadığından emin olun. Bağlantı noktası kullanımdayken Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar'ın başlatılması bu hatanın görüntülenmesine neden olabilir.

695 The state machines are not started.
Durum makinaları başlatılmamış. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

696 The state machines are already started.
Durum makinaları zaten başlatılmış. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

697 The response looping did not complete.
Yanıt döngüsü tamamlanmadı. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

699 The modem response caused a buffer overflow.
Modem yanıtı, arabellek taşmasına neden oldu. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

700 The expanded command in the device .INF file is too long.
Aygıt .INF dosyasındaki genişletilmiş komut çok uzun. - Komut dosyalarından komutların uzunluğu 256karakteri aşamaz. Komutu birden çok komuta bölün. Bkz. Windows komut dosyası kullanarak çevirmeli oturum açma işlemini otomatikleştirme veya Switch.inf komut dosyalarını kullanarak çevirmeli oturum açma işlemini otomatikleştirme.

701 The modem moved to a connection speed not supported by the COM driver.
Modem, COM sürücüsü tarafından desteklenmeyen bir bağlantı hızına taşındı. - Modeminiz seri bağlantı noktasının yorumlayamadığı bir hızda bağlanmaya çalıştı. Modem başlangıç hızını daha düşük bir standart bit/sn değerine ayarlayın.

703 The connection needs information from you, but the application does not allow user interaction.
Bağlantının sizden bilgi alması gerekiyor, ancak uygulama kullanıcı katılımına izin vermiyor. Bağlanmaya çalıştığınınız sunucu kullanıcıyla etkileşimli oturum açma işlemi gerektiriyor. rasdial komutu veya numarayı çevirmek için kullandığınız uygulama kullanıcı etkileşimini desteklemiyor. Olanaklıysa Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar klasöründe varolan bir bağlantıyı kullanarak bağlanmayı deneyin. Bağlanmak için komut dosyası kullanıyorsanız, Terminal özelliğiyle yapılandırılmış bir çevirmeli bağlantı kullanmayı deneyin. Terminal penceresi gerekli olan kullanıcı etkileşimini etkinleştirebilir.

704 The callback number is invalid.
Geri arama numarası geçersiz. - İstemci için belirttiğiniz geri arama numarası geçerli değil.

705 The authorization state is invalid.
Yetki durumu geçersiz. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

707 There was an error related to the X.25 protocol.
X.25 iletişim kuralı ile ilgili bir hata oluştu. - X.25 bağlantısı hata verdi. X.25 sağlayıcınızdan, bildirilen tanılama bilgilerini yorumlamasını isteyin.

708 The account has expired.
Hesabın kullanım süresi sona erdi. - Sistem yöneticinizden hesabınız yeniden etkinleştirmesini isteyin.

709 There was an error changing the password on the domain. The password might have been too short or might have matched a previously used password.
Etki alanında parola değiştirme hatası oluştu. Parola çok kısa veya önceden kullanılan bir parola ile eşleşiyor olabilir. - Parolanızı değiştirmeyi yeniden deneyin. Yine bu iletiyi alırsanız, sistem yöneticinize bildirin.

710 Serial overrun errors were detected while communicating with the modem.
Modem ile iletişim sırasında, seri taşma hataları algılandı. - Modemin başlangıç hızını (saniyedeki bit sayısın&#305 azaltın ve yeniden arayın.

711 The Remote Access Service Manager could not start. Additional information is provided in the event log.
Uzaktan Erişim Hizmet Yöneticisi başlatılamadı. Olay günlüğünde ek bilgiler sağlandı. - Uzaktan Erişim Bağlantı Yöneticisi hizmeti çalışmıyor olabilir. Hizmeti otomatik olarak başlatılacak şekilde değiştirin. Sorunun nedeni modeminiz veya modem kablonuz olabilir. Modeminizin desteklendiğinden emin olun.

712 The two-way port is initializing. Wait a few seconds and redial.
İki yollu bağlantı noktası başlatılıyor. Birkaç saniye bekleyin ve yeniden çevirin. - Bu hata çağrı almak üzere yapılandırılmış bir bağlantıda ortaya çıkabilir (biplex bağlant&#305. Bu hata, sunucu bağlantıyı çağrı almak üzere başlattığı sırada dışarı arama yapılırsa ortaya çıkar. Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar birkaç saniye içinde yeniden arama yapar.

713 No active ISDN lines are available.
Kullanılabilir etkin ISDN hattı yok. - ISDN hattınızın doğru yerleştirildiğinden ve sonlandırıcı dirençlerin doğru takıldığından emin olun (ISDN kartınızın belgelerine bakın) ve sonra yeniden çevirin. Bu hatayı almaya devam ederseniz, ISDN kartı satıcısının müşteri hizmetlerine veya ISDN telefon şirketine başvurun.

714 No ISDN channels are available to make the call.
Aramayı gerçekleştirmek için kullanılabilecek ISDN kanalı yok. - ISDN kanallarının tümü meşgul. Genelde, BRI (Temel Hız Arabirimi) düzeyinde hizmet veren ISDN, sesli veya veri aramaları yapılabilecek iki kanal sağlar. Her iki kanal da meşgulse Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar dışarı arama yapamaz. Kanallardan birini kapatıp yeniden arayın.


715 Too many errors occurred because of poor phone line quality.
Telefon hattının yetersizliği nedeniyle çok fazla hata oluştu. - Kimlik doğrulama sırasında telefon hattınızda çok sayıda zaman uyumsuz hata oluştu. Yeniden deneyin. Sorun devam ederse baud hızınızı düşürün ve ayarladığınız tüm modem özelliklerini devre dışı bırakın.

716 The remote access service IP configuration is unusable.
Uzaktan erişim hizmeti IP yapılandırması kullanılamaz durumda. - Uzaktan erişim sunucusundaki TCP/IP yapılandırmasında sorun var. Örneğin, bağlantınız sunucudan kullanılamaz durumdaki bir TCP/IP adresini istiyor olabilir. Sunucunuzdaki TCP/IP ayarlarını doğrulamak için sistem yöneticinize başvurun.

717 No IP addresses are available in the static pool of remote access service IP addresses.
Uzaktan erişim hizmeti IP adreslerinin statik havuzunda kullanılabilir IP adresi yok. - Uzaktaki ağda çakışmaya neden olmayacak bir IP adresi kullanmayı deneyin. Adres çakışmalarını önlemek için, olanaklıysa DHCP kullanın.

718 The connection timed out waiting for a valid response from the remote computer.
Uzaktaki bilgisayardan geçerli bir yanıt beklerken bağlantı zaman aşımına uğradı. - Bir PPP görüşmesi başladı, ancak uzaktaki bilgisayar uygun süre içinde yanıt vermediği için sonlandırıldı. Bu hata hat kalitesinin kötü olmasından veya sunucudaki bir sorundan kaynaklanıyor olabilir.

719 The connection was terminated by the remote computer.
Bağlantı, uzaktaki bilgisayar tarafından sonlandırıldı. - Bir PPP görüşmesi başlatıldı, ancak uzaktaki bilgisayarın isteği üzerine sonlandırıldı. Sunucuda bir hata ortaya çıkmış olabilir.

720 The connection attempt failed because your computer and the remote computer could not agree on PPP control protocols.
Bilgisayarınız ile uzaktaki bilgisayar, PPP denetim iletişim kurallarında anlaşamadıkları için bağlantı girişimi başarısız oldu. - Bağlantınız için PPP ağ denetim iletişi kuralları yapılandırılmamış veya ilgili ağ iletişim kuralı yüklü değil. Bu hata ürün yükseltme işlemi sırasında ağ iletişim kuralı türü değiştirildiğinde ortaya çıkabilir.

721 The remote computer is not responding.
Uzaktaki bilgisayar yanıt vermiyor. - Bir PPP görüşme denemesi yapıldı, ancak uzaktaki bilgisayar yanıt vermedi. Bu hata sunucu PPP desteklemediğinde (örneğin WindowsNT 3.51 veya daha önceki bir sürümü olan bir uzaktan erişim sunucusunda veya bir SLIP sunucusunda) ortaya çıkar. Bu hata sunucu, PPP başlamadan önce bir terminal penceresiyle oturum açılmasını gerektirdiğinde de ortaya çıkabilir. Oturum açmak için terminal penceresinin kullanılması sorunu çözüyorsa, bu işlemin ileride yapılacak bağlantılarda otomatik olarak yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca, bu hata bilgisayarınızda veya uzak sunucuda bir donanım arızası olduğunu da gösteriyor olabilir.

722 Invalid data was received from the remote computer. This data was ignored.
Uzaktaki bilgisayardan geçersiz veri alındı. Bu veri dikkate alınmadı. - Geçerli biçimde olmayan bir PPP paketi alındı. Sistem yöneticinizin sorunu çözmek için PPP olaylarını bir dosyaya kaydetmesi gerekebilir.

723 The phone number, including prefix and suffix, is too long.
Önek ve sonekleriyle, telefon numarası çok uzun. - Telefon numarası, önek ve sonekle birlikte, en çok 128karakter uzunluğunda olabilir.

726 The IPX protocol cannot be used for dial-out on more than one modem at a time.
IPX iletişim kuralı, bir seferde birden fazla modemde çevirme için kullanılamaz. - IPX iletişim kuralı kullanılarak dışarı arama yapmak için yalnızca tek bir bağlantı kullanılabilir.

728 The system cannot find an IP adapter.
Sistem, IP bağdaştırıcısı bulamıyor. - TCP/IP yapılandırmasında sorun var. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

729 SLIP cannot be used unless the IP protocol is installed.
IP iletişim kuralı yüklenmedikçe SLIP kullanılamaz. - TCP/IP'nin yüklü olup olmadığını denetleyin.

731 The protocol is not configured.
İletişim kuralı yapılandırılmamış. - Bir PPP denetim iletişim kuralında, yapılandırılmamış belirli bilgiler istendi. PPP anlaşma sorununu belirlemek için, sistem yöneticinizden Netsh.exe hizmet programını kullanarak PPP günlük kaydını etkinleştirmesini isteyin.

732 Your computer and the remote computer could not agree on PPP control protocols.
Bilgisayarınız ve uzaktaki bilgisayar, PPP denetim iletişim kurallarında anlaşamadı. - PPP parametre anlaşması, yerel ve uzak bilgisayar ortak parametre kümesinde anlaşmaya varamadığı için başarısız oldu. Sistem yöneticinizden TCP/IP, IPX veya NetBEUI gibi ağ iletişim kurallarının yapılandırmasını denetlemesini isteyin. Sistem yöneticinizden PPP anlaşma sorununu belirlemek için Netsh.exe hizmet programını kullanarak PPP günlük kaydını etkinleştirmesini de isteyebilirsiniz.

733 Your computer and the remote computer could not agree on PPP control protocols.
Bilgisayarınız ve uzaktaki bilgisayar, PPP denetim iletişim kurallarında anlaşamadı. -
Sunucu PPP'yi destekliyor, ancak bağlantınızın ağ iletişim kuralını desteklemiyor. Sistem yöneticinizden bağlantıyı sunucunuzun desteklediği bir ağ iletişim kuralı kullanmak üzere yapılandırmasını isteyin. Sistem yöneticinizden PPP anlaşma sorununu belirlemek için Netsh.exe hizmet programını kullanarak PPP günlük kaydını etkinleştirmesini de isteyebilirsiniz.

734 The PPP link control protocol was terminated.
PPP bağlantı denetimi iletişim kuralı sonlandırıldı. - Bir PPP bağlantı denetim iletişim kuralı görüşmesi başlatıldı, ancak uzaktakibilgisayarın isteği üzerine sonlandırıldı. Sunucuda bir hata ortaya çıkmış olabilir. Sistem yöneticinize başvurun. Sistem yöneticinizden PPP anlaşma sorununu belirlemek için Netsh.exe hizmet programını kullanarak PPP günlük kaydını etkinleştirmesini de isteyebilirsiniz.

735 The requested address was rejected by the server.
İstenen adres, sunucu tarafından reddedildi. - Bağlantınız belirli bir IP adresi istemek üzere yapılandırıldı. Sunucu istemcilerin belirli bir IP adresi istemelerine izin verecek şekilde yapılandırılmamış veya istenen IP adresi başka bir istemci tarafından kullanılıyor olabilir. Adres çakışmalarını önlemek için, olanaklıysa DHCP kullanın.

736 The remote computer terminated the control protocol.
Uzaktaki bilgisayar, denetim iletişim kuralını sonlandırdı. - Bir PPP ağ denetim iletişim kuralı görüşmesi başlatıldı, ancak uzaktaki bilgisayarın isteği üzerine sonlandırıldı. Sunucuda bir hata ortaya çıkmış olabilir. Sistem yöneticinize başvurun. Sistem yöneticinizden PPP anlaşma sorununu belirlemek için Netsh.exe hizmet programını kullanarak PPP günlük kaydını etkinleştirmesini de isteyebilirsiniz

737 Loopback detected.
Geridöngü algılandı. - PPP görüşmesine katılan yerel ve uzak bilgisayar aynı. Bu genellikle bağlantı üzerindeki bir aygıtın (örneğin, modemin) karakterleri yankılıyor olduğu anlamına gelir. Bu aygıtları sıfırlamayı deneyin. Başka satıcıların sunucularında, uzaktaki bilgisayarın bağlantıdan önce bir teleks (TTY) oturum açma denemesi yaptığına işaret ediyor olabilir. Güvenlik sekmesinde, bağlantıyı bağlantı sonrası terminal kullanımı için yapılandırabilirsiniz.

738 The server did not assign an address.
Sunucu adres atamadı. - Sunucu ayrılmış adresler havuzundan bilgisayarınıza IP adresi atayamıyor. Sistem yöneticinizden bağlantıyı uzak ağda çakışmaya neden olmayacak belirli bir IP adresini kullanacak şekilde yapılandırmasını isteyin. Ayrıca, olanaklıysa, adres çakışmalarını önlemek için DHCP kullanabilirsiniz.

739 The authentication protocol required by the remote server cannot use the stored password. Redial, entering the password explicitly.
Uzaktaki sunucu tarafından istenen kimlik doğrulama iletişim kuralı, depolanmış parolayı kullanamaz. Parolayı doğru girerek numarayı yeniden çevirin. - Bu hata yalnızca Microsoft sunucusu olmayan sunucularla PPP bağlantıları yapıldığında ortaya çıkar. Başka istemcilerle birlikte çalışma için kullanılan standart PPP kimlik doğrulama iletişim kuralları parolanın düz metin biçiminde verilmesini gerektirir, ancak Windows güvenlik açısından yalnızca şifrelenmiş parolalar kullanır.

740 An invalid dialing rule was detected.
Geçersiz bir çevirme kuralı algılandı. - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar için yapılandırılan TAPI aygıtları başlatılamadı veya doğru yüklenmedi. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın. Hata devam ederse, ayrıntılı uyarılar veya hatalar için olay günlüğüne bakın.

741 The local computer does not support the required data encryption type.
Yerel bilgisayar, gerekli veri şifreleme tipini desteklemiyor. - Güvenlik sekmesinde Veri şifrelemesi iste (yoksa bağlantıyı kes) onay kutusu işaretlenmiş, ancak bağlantınızın şifreleme yeteneği yok. Şifrelenmemiş bağlantılar kullanmak için onay kutusunu temizleyin veya sistem yöneticinize başvurun.
Bu hata parolanız 14karakterden daha uzun olduğunda, Güvenlik sekmesinde Veri şifrelemesi iste (yoksa bağlantıyı kes) onay kutusu işaretliyse ve Kimliğimi aşağıdaki gibi doğrula'da Güvenli parola iste seçiliyse ortaya çıkabilir. 14karakterden daha kısa bir parola kullanın, Veri şifrelemesi iste (yoksa bağlantıyı kes) onay kutusu temizleyin ve Kimliğimi aşağıdaki gibi doğrula'da Güvenli parola iste'yi tıklatın.

742 The remote computer does not support the required data encryption type.
Uzaktaki bilgisayar, gerekli veri şifreleme tipini desteklemiyor. - İstenilen şifreleme düzeyi uzaktaki bilgisayarda kullanılamıyor. Bilgisayarlardan biri 128 bit şifreleme teknolojisi kullanırken diğeri 40 veya 56 bit şifreleme kullanıyor olabilir. Sistem yöneticinize başvurarak şifreleme düzeyinizi öğrenin ve sunucunun da aynı düzeyi kullandığından emin olun.

743 The remote server requires data encryption.
Uzaktaki sunucu veri şifreleme istiyor. - Uzaktan erişim sunucusu şifreleme gerektiriyor, ancak bağlantınızda şifreleme etkinleştirilmemiş.

751 The callback number contains an invalid character. Only the following characters are allowed: 0 to 9, T, P, W, (,), -, @, and space.
Geri arama numarası geçersiz bir karakter içeriyor. Yalnızca aşağıdaki karakterlere izin verilir: 0 - 9, T, P, W, (,), -, @, ve boşluk. - Geçersiz geri arama numarası. Numarada yalnızca 0 ile 9 arasındaki sayılar, T, P, W, (, ), -, @ ve boşluk karakterleri kullanılabilir. Doğru numarayı girip yeniden arayın.

752 A syntax error was encountered while processing a script.
Bir komut dosyası çalıştırılırken sözdizimi hatasıyla karşılaşıldı. - Komut dosyası işlenirken bir sözdizimi hatası saptandı.

753 The connection could not be disconnected because it was created by the multi-protocol router.
Bağlantı kesilemedi, çünkü birden fazla iletişim kuralı yönlendiricisi tarafından oluşturulmuş.
Bu bağlantı Yönlendirme ve Uzaktan Erişim tarafından kullanılıyor. Bağlantıyı kesmek için Yönlendirme ve Uzaktan Erişim hizmetini kullanın. Bağlantı, yönlendirme arabirimleri listesinde veya uzaktan erişim istemcileri listesinde yer alıyor.

754 The system could not find the multi-link bundle.
Sistem birden fazla bağlantı grubunu bulamadı. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

755 The system cannot perform automated dial because this entry has a custom dialer specified.
Sistem otomatik çevirme gerçekleştiremiyor çünkü bu girdi, belirtilen özel bir çeviriciye sahip.
Sistem yöneticinize başvurun.

756 This connection is already being dialed.
Bu bağlantı zaten çevriliyor. - Bekleyip daha sonra yeniden deneyin.

757 Remote access services could not be started automatically. Additional information is provided in the event log.
Uzak erişim hizmetleri otomatik olarak başlatılamadı. Ek bilgiler olay günlüğünde sağlanmıştır. - Bir iç hata oluştu. Yapılan son değişikliklerin geçerli olmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

758 Internet connection sharing is already enabled on the connection.
Internet bağlantı paylaşımı, bağlantıda zaten etkin. - Bu hata, bağlantının özellikleri açıkken bir uygulamanın Internet bağlantı paylaşımını etkinleştirip, ardından siz de özelliği etkinleştirmeye çalışıtığınızda ortaya çıkar. Bağlantının özelliklerini kapatıp yeniden açın. Internet bağlantı paylaşımı sekmesindeki Internet bağlantı paylaşımını etkinleştir seçme kutusu seçili olmalıdır.

760 An error occurred while routing capabilities were being enabled.
Yönlendirme yetenekleri etkinleştirilirken bir hata oluştu. - Yönlendirme etkinleştirilmek istenirken bir iç hata oluştu. Sistem yöneticinize başvurun.

761 An error occurred while Internet connection sharing was being enabled for the connection.
Internet bağlantı paylaşımı bağlantı için etkinleştirilirken bir hata oluştu. - Internet bağlantı paylaşımı etkinleştirilirken bir iç hata oluştu. Sistem yöneticinize başvurun.

763 Internet connection sharing cannot be enabled. There are two or more LAN connections in addition to the connection to be shared.
Internet bağlantı paylaşımı etkinleştirilemiyor. Paylaşılacak bağlantıya ek olarak iki veya daha fazla LAN bağlantısı var. - Bağlantının özelliklerini kapatıp yeniden açın. Internet bağlantı paylaşımı sekmesindeki Internet bağlantı paylaşımını etkinleştir seçme kutusu seçili olmalıdır. Listeden bir yerel ağ (LAN) bağlantısını seçin

764 No smart card reader is installed.
Yüklü akıllı kart okuyucusu yok. - Bir akıllı bir kart okuyucusu yükleyin.

765 Internet connection sharing cannot be enabled. A LAN connection is already configured with the IP address required for automatic IP addressing.
Internet bağlantı paylaşımı etkinleştirilemiyor. Bir LAN bağlantısı, otomatik IP adresleme için gerekli olan IP adresi ile zaten yapılandırılmış. - Internet bağlantı paylaşımı, ev ağının veya küçük ofis ağının yerel ağ (LAN) bağlantısını statik bir IP adresiyle yapılandırır. Sistemde aynı adresle yapılandırılmış başka bir ağ bağdaştırıcısı var. Internet bağlantı paylaşımını etkinleştirmeden önce ağ bağdaştırıcısının statik adresini değiştirin.

766 The system could not find any certificate.
Sistem herhangi bir sertifika bulamadı. - Sistem yöneticinize başvurun.

767 Internet connection sharing cannot be enabled. The LAN connection selected on the private network has more than one IP address configured. Reconfigure the LAN connection with a single IP address before enabling Internet connection sharing.
Internet bağlantı paylaşımı etkinleştirilemiyor. Özel ağda seçilen LAN bağlantısının, birden fazla yapılandırılmış IP adresi var. Internet bağlantı paylaşımını etkinleştirmeden önce, LAN bağlantısını tek IP adresi ile yeniden yapılandırın. - Ek statik IP adreslerini kaldırın veya yerel ağ (LAN) bağlantısını DHCP kullanımı için yeniden yapılandırın.

768 The connection attempt failed because of failure to encrypt data.
Veri şifreleme başarısızlığı nedeniyle bağlantı girişimi başarısız oldu. - Şifreleme gerekmiyorsa, şifrelemeyi devre dışı bırakıp yeniden deneyin.

769 The specified destination is not reachable.
Belirtilen hedefe erişilemiyor. - Belirtiğiniz hedef adresi geçersiz veya uzaktan erişim sunucusu kapalı. Hedef adresi denetleyip işlemi yeniden deneyin.

770 The remote machine rejected the connection attempt.
Uzaktaki makine bağlantı girişimini reddetti. - Uzaktaki bilgisayar bir arayan kimliği kuralı veya başka bir donanım ayarı nedeniyle bağlantınızı geri çeviriyor olabilir.

771 The connection attempt failed because the network is busy.
Bağlantı girişimi, ağın çok meşgul olması nedeniyle başarısız oldu. - Bekleyip daha sonra yeniden deneyin.

772 The remote computer's network hardware is incompatible with the type of call requested.
Uzaktaki bilgisayarın ağ donanımı, istenen görüşme türü ile uyumsuz. - Sistem yöneticinize başvurun.

773 The connection attempt failed because the destination number has changed.
Bağlantı girişimi, hedef numarası değiştiği için başarısız oldu. - Doğru numarayı girip yeniden deneyin.

774 The connection attempt failed because of a temporary failure. Try connecting again.
Bağlantı girişimi, geçici bir hata yüzünden başarısız oldu. Yeniden bağlanmayı deneyin. -
Bekleyip daha sonra yeniden deneyin. Bu hata bir zamanlama sorununa veya uzaktaki bilgisayardaki bir soruna işaret ediyor olabilir.

775 The call was blocked by the remote computer.
Arama uzaktaki bilgisayar tarafından engellendi. - Uzaktaki bilgisayar bir arayan kimliği kuralı, yalnızca belirli saatlerde bağlanılmaya izin veren bir zamanlama ilkesi veya başka bir ayar nedeniyle bağlantınızı önlüyor olabilir.

776 The call could not be connected because the destination has invoked the Do Not Disturb feature.
Arama bağlanamadı, çünkü hedef Rahatsız Etmeyin özelliğini çağırdı. - Sistem yöneticinize başvurun.

777 The connection attempt failed because the modem on the remote computer is out of order.
Bağlantı girişimi, uzaktaki bilgisayardaki modem bozuk olduğu için başarısız oldu. - Sistem yöneticinize başvurun.

778 It was not possible to verify the identity of the server.
Sunucunun kimliği doğrulanamadı. - Kimlik doğrulama işleminde sunucu kendisini bilgisayarınıza tanıtır, bilgisayarınız da kendisini sunucuya tanıtır. Bu hatanın oluşması bilgisayarınızın sunucuyu algılamaması anlamına gelir.

779 To dial out using this connection, you must use a smart card.
Bu bağlantıyı kullanarak çevirme yapmak için, akıllı kart kullanmanız gerekir. - Bir akıllı kart yükleyin.

780 An attempted function is not valid for this connection.
Girişimde bulunulan işlev, bu bağlantı için geçerli değil. - Bir iç hata oluştu. Sistem yöneticinize başvurun. Bağlantıyı EAP için yapılandırmanız gerekiyor olabilir.

781 The encryption attempt failed because no valid certificate was found.
Geçerli sertifika bulunamadığı için şifreleme girişimi başarısız oldu. -Sertifika isteyin


Adsl Modem Şifreleri

Marka Adsl Modem İp Kullanıcı Adı Parola
------- ----------------- ----------------- ------------
Airties RT210 192.168.2.1 logine tıkla
Allied telesyn 192.168.1.1:8080 manager friend
Apache 192.168.1.1 setup veya root root
Asus 192.168.1.1 admin admin
Aztech 10.0.0.2 admin admin
Billion Bipac 192.168.1.254 admin password
Cnet 10.0.0.2 admin epicrouter
Corecess 3112 usb 10.0.0.3 admin corecess3113
Corecess 3113 eth 10.0.0.2 admin corecess3113
Dibeg 108 192.168.1.1 dare (boş geç)
D-Link 192.168.1.1 admin admin
DatronETHERNET 192.168.1.1 --admin admin
Datron ETHERNET 192.168.1.1 admin admin
Datron USB 192.168.1.2 admin admin
Dost GVC 192.168.1.254 admin dostdost
Dynalink 192.168.1.1 admin admin
Eicon Diva 10.0.0.2
Geek 10.0.0.2 admin epicrouter
Gezz 10.0.0.2 admin epicrouter
Home Station DC 213 10.0.0.1 admin admin
Home Station DC 214 192.168.1.254 admin password
hicomm 10.0.0.2 admin epicrouter
İnca 192.168.1.1 admin epicrouter
Inca 10.0.0.2 admin epicrouter
Karel 10.0.0.2 admin adslroot
Loopcom 10.0.0.2 admin epicrouter
Link SYS 192.168.1.1 admin admin
Mercury ADSL 10.0.0.2
Quake 10.0.0.2 admin epicrouter
Origo 10.0.0.2 admin kont2004
Onixon root root
paradigm 10.0.0.2 admin epicrouter
pikatel 192.168.7.1 DSL DSL
Pti 840 10.0.0.2 admin epicrouter
Speedcom 10.0.0.2 admin conexant
SpeedTouch 330 10.0.0.138 boş boş
Speedtouch 10.0.0.138
Thomson 10.0.0.138
Tecom 192.168.1.1 root root
USB Robotics 10.0.0.2 admin admin
Zoom X Serisi modem 10.0.0.2 admin zoomadsl
ZyXEL 192.168.1.1 admin

1234

GEEK: kullanıcı adı: admin şifre: geekadsl


Network ile ilgili terimlerin açılımı

Ağ Yapılandırması

Temel Bilgisayar Ağları
Bilgisayar ağlarının kurulmasındaki en büyük amaç bilgi ve servislerin paylaşılmasıdır. Bilgisayarlar arasındaki dosya transferleri ağlar ile çok daha kolay olmaktadır. Bu ağlar bir şirket içerisindeki birkaç bilgisayar arasında olabileceği gibi şehirler ve ülkeler arasında da olabilmektedir. Bu ağların sınıflandırılması kapladığı alan ve yapısına göre şu şekilde olmaktadır.

a) LAN (Local Area Network � Yerel Alan Ağı):
Bu tür ağlar 10 km2 alan içerisinde olup bir binayı veya bir kampüsü kapsamaktadır. Genellikle tek tür haberleşme amacıyla kullanılırlar.

b) MAN (Metropolitan Area Network � Orta Alan Ağı):
LAN�dan daha büyük bir ağ sistemidir ve genellikle bir şehirdeki bir alanı içerisine alır. 10-100 km2 alanı içerisine alır ve değişik donanım ve haberleşme amaçları ile kullanılır.

c) WAN (Wide Area Network � Geniş Alan Ağı):
WAN, değişik bölge, şehir ve ülkelerdeki LAN ağ sistemlerini birbirine bağlayan ağ sistemidir. WAN, kendi arasında ikiye ayrılır:

i. Enterprise WAN: Bir kuruluşun tüm LAN sistemlerini birbirine bağlar.

ii. Global WAN: Bir çok kuruluşun LAN sistemini birbirine bağlayacağı gibi internet gibi tüm dünyayı da kapsayabilir.

LAN&WAN�da Kullanılan Cihazlar

Repeater
Repeater�lar LAN sistemleri birbirine bağlayan en basit ve ucuz cihazlardır. İsminden da az çok anlaşılacağı gibi Repeater�lar tekrarlayıcıdırlar. Elektrik sinyaleri bir iletim hattı üzerinde yol aldığından, mesafeyle orantılı olarak sinyal gücü düşer. Bu sinyal kaybı �zayıflama/attenuation� olarak isimlendirilir. Repeater uzak mesafeden gelen ve zayıflamış olan sinyali güçlendirerek diğer iletkene verir. Bu sayede iki cihaz arasındaki maksimum mesafe artırılmış olur. Örnek vermek gerekirse, CAT5 kablo ile iletilen sinyaller maksimum 100 metreye kadar iletilebilir. Eğer bu mesafeden daha uzağa sinyalin iletilmesi gerekiyorsa araya bir repeater koymak gerekir.

Bridge
Bridge�ler, repeater�lerden daha zeki cihazlardır. Yaptığı iş bir repeater�de olduğu gibi iki ayrı ağı birbirine bağlamaktır. Fakat bu işi yaparken seçici davranır. Bridge�ler istasyonların fiziksel adreslerini kullanırlar. Bir defa adresler belirlendikten sonra bir ağdaki mesajın diğer ağa geçip geçmeyeceğine karar vermektedir.

Bu olayı şu şekilde izah edebiliriz. İki ayrı ağınız ve her ağda 3�er tane bilgisayar olduğunu düşünelim. 1. ağda A, B ve C bilgisayarları, 2. ağda X, Y ve Z bilgisayarları olduğunu düşünelim. Aradaki bridge, A,B ve C bilgisayarlarının 1. ağda, X , Y ve Z bilgisayarlarının da 2. ağda olduğunu bilmektedir. Eğer 1. ağdaki B bilgisayarı yine 1. ağdaki C bilgisayarına bir mesaj gönderecekse B den gelen mesaj 2. ağa geçirilmeden yine 1. ağ içerisinde dolaşır ve yerini yani C�yi bulur. Bu şekilde ağ trafiği azaltılmış olur.

Bridge�in hangi bilgisayarın hangi ağda olduğunu bilmesi şu şekilde olur. Bilgisayarlardan biri bir mesaj gönderdiği zaman bridge bunun hangi ağdan geldiğini tespit eder ve bunu hafızasına alır. Böylece o bilgisayarın hangi ağda olduğu bilinir ve daha sonra tekrar o bilgisayardan yine kendi ağı içindeki bilgisayara mesaj gönderilirse bridge bunu diğer ağa geçirmez.

Hub

Hub, bir LAN içerisindeki bilgisayarları birbirine bağlayan cihazdır. Eğer ikiden fazla bilgisayar varsa ve bunlar RJ45 konnektörler ile birbirlerine bağlanıyorsa mutlaka bir Hub kullanmak gerektir. Hub�ı bilgisayarlar arasındaki bir terminal olarak da düşünebiliriz.

Hub�ları iki temel grupta toplamak mümkündür:

a) İşlevsel olarak
b) Yönetimsel olarak

İşlevsel olarak Hub�lar kendi aralarında aşağıdaki gibi ayrılırlar:

a) Pasif (Passive) Hub:
Hub�ın her bir portundan gelen sinyal hiçbir kuvvetlendirme işlemine tutulmadan diğer portlara yinelenir. Kullanıldıklar ortamın segment uzunluğunu, ortamın izin verdiği maksimum uzunluk değerinin %50�si kadar uzatırlar.

b) Aktif (Active) Hub:
Repeater�lar bölümünde anlatılan sinyal kuvvetlendiricilerin bir araya getirilmesinden oluşur. Segmenti maksimum tanımlanan uzunluğun 2 katına çıkartabilir. Bu Hub�lar bazen multiport repeater olarak da isimlendirilirler.


c) Akıllı (Intelligent) Hub:
Bu Hub�lar bridge�in fonksiyonu olan trafik filtreleme yeteneğine sahiptirler. Bunlara çok portlu bridge demek de mümkündür. En son geliştirilen ve switch teknolojisini kullanan yine trafik filtreleme özelliğini sağlayan Switching Hub�larda bu katagoriye girer.

Yönetilebilirlik durumuna göre Hub�lar ikiye ayrılır.

a) Yönetilebilir (manageable) Hub:
Üzerinde yönetim modülü bulunduran Hub�lardır. Bir ağ yönetim yazılımı yardımı ile Hub�ın portlarını kontrol etmek mümkündür. Bu yazılım ile her bir porttan geçen paket sayısı, belli portları belli kullanıcılara kapatma veya açma, ağ üzerinde istatiksel sonuçlar almak ve analizler yapmak mümkündür.

b) Yönetilemez (non-manageable) Hub:
Bu Hub�lar üzerlerinde yönetime ilişkin imkanlar bulundurmazlar. Ancak yine de Hub�ın portunda ya da port�a bağlı birimlerden birinde fiziksel bir problem çıktığında Hub üzerinde bulunan led�ler aracılığıyla sorun Hub üzerinde görülebilmektedir.

Router:
Router�ler da Bridge�ler gibi ağ genişlemesini sağlayan cihazlardır. Fakat Router�ler daha zekidir, buna karşılık da daha yavaştır. Router�ler gönderilecek mesajların aciliyet durumlarını göz önünde bulundurarak acil mesajlara öncelik tanırlar.

Router�ler bilgiye üç OSI katmanını (ağ, veri-bağlantı, fiziksel) kullanarak erişirler. Ağ katmanında mantıksal network adresleri bulunur. Mantıksal adresler ağ yöneticisi tarafından belirlenir, fakat fiziksel adresler üretici firma tarafından belirlenir ve ağ yöneticisinin bunları değiştirme yetkisi yoktur. Örnek vermek gerekirse, her Ethernet (ağ bağdaştırıcısı) kartının üretici firma tarafından belirlenen ve üretim esnasında bu karta verilen bir fiziksel adresi vardır. Bu adres daha sonra değiştirilemez. Fakat mantıksal adresler daha esnektir ve ağ yöneticisi tarafından gerektiğinde değiştirilebilir.

Brouter:
Brouter�ler, router ve bridge fonksiyonunu gören portlara sahip cihazlardır. Birçok router aynı zamanda brouter�dir. Brouter�ler bir çok ağ katmanı protokolünü desteklemektedir. Desteklemediği protokoller için de bazı seçenekler sunmaktadır. Brouter, önce gelen paketin, paket yol belirleme algoritmasını destekleyip desteklemediğine bakar, desteklemiyorsa paketi atar ve paket ikinci katmanda bridge tarafından ele alınarak diğer segmente geçirilip geçirilmeyeceği incelenir. Gerekiyorsa diğer segmente geçirilir.


OSI
Ağ içerisindeki cihazların haberleşmesinde bir standart oluşturmak amacıyla ISO (International Organization for Standardization) tarafından OSI (Open System Interconnection- Açık Sistem Arabağlantısı) modeli geliştirildi. OSI, ağ protokollerinin tanımlandığı ve bu protokollerin organize edildiği yedi katmanlı bir yapı sağlamaktadır.
Fiziksel Katman
Fiziksel seviye, OSI modelinin en altında ve network cihazlarının haberleşmesinde kullanılan media üzerindeki �sinyallerin iletimini tanımlayan� seviyedir. Media, ya bir kablo (koaksiyel kablo veya twisted pair gibi) veya kablosuz ortam (mikrodalga veya uydu haberleşmesi gibi) olabilir. Repeater, sadece gelen sinyalleri yükselten ve tekrarlayan bir cihaz olarak bu seviyeye iyi bir örnektir.


Veri İletim Katmanı
Bu katman aynı ağ üzerindeki cihazlar arasında veri iletimi ile ilgilenir. Bu seviyede, cihazın media�ya nasıl erişeceğinden başka, birtakım hata kontrol ve yakalama özellikleri de tanımlanır. Ethernet , Token Ring ve FDDI gibi LAN teknolojileri bu seviyede çalışırlar. Veri iletim katmanı ayrıca �adresleme� olayını da tanımlar. Bridgeler bu seviyede çalışırlar.


Ağ Katmanı
Bu katman diğer iki katmandan farklı olarak farklı ağlar arasındaki veri iletimiyle ilgilenir. Ağ katmanında, gelen paketler üzerinde, değişiklik yapılarak, farklı ağlar arasında taşınabilmesi için taşıma ortamına uygun adresleme yapısı kurulur. Routerlar bu seviyede çalışırlar.


Aktarım Katmanı ve Üstü
Aktarım Katmanı, Oturum Katmanı, Sunum Katmanı ve Uygulama Katmanı; OSI modelinin üst seviyelerine tekabül ederler. Oturum seviyesinde iki bilgisayar üzerindeki uygulamalar birbirlerini fark ederler. Sunum seviyesinde gelen paketler programların anlayabileceği bilgilere çevrilir. Bilginin karakter set çevrimi veya değiştirilmesi, şifreleme v.s gibi işlemler yapılır. Uygulama katmanında programcı ile yüz yüze gelen programlar çalışır. Gatewayler OSI modelinin bu üst seviyelerinde çalışırlar.

IEEE 802 Modeli
IEEE (The Institute of Electrical and Electronics Engineers)�de ISO gibi ağ modeli geliştiren bir kurumdur. IEEE ile ISO�nun standartları hemen hemen aynıdır. Fakat bu katmanda OSI�deki �Veri-Aktarım Katmanı� ikiye ayrılmaktadır.

Medium Access Control (MAC)
Özel-media erişim tekniklerinin tanımlandığı seviyedir. İletişim cihazına ( Ethernet kartı, Token Ring kartı v.s.) erişimin ne şekilde olacağı burada tanımlanır. Ethernet, Token Ring, FDDI için ayrı erişim teknikleri vardır.

Logical Link Control (LLC)
Bu seviye, bağlantının kurulması, verinin transfer edilmesi, ve bağlantının sona erdirilmesini sağlar.




İletişim Protokolleri

TCP / IP
Bir iletişim protokolü olan TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol ), Amerika Birleşik Devletlerinde 1969 yılında geliştirildi. Çeşitli bilgisayar bilimleri ve askeri araştırma projelerini desteklemek için Savunma Bakanlığı ARPANET adında Paket Anahtarlamalı ağı oluşturmaya başladı. Bu ağ ülkedeki değişik tip bilgisayar sistemlerini de içine katarak büyüdü ve 1978 yılına kadar �İletim Kontrol Protokolü� nün ( TCP ) dört uyarlaması geliştirildi. 1980 de bu küme sabitleşti ve ARPANET� e bağlı bilgisayarlar arasındaki iletişimi kolaylaştırdı. 1983 e gelindiğinde tüm ARPANET kullanıcıları TCP / IP olarak bilinen yeni protokole geçiş yaptılar. 1990 Haziran�ında ARPANET kaldırıldı ve yerini ABD, Avrupa, Japonya ve Pasifik ülkelerinde ticari ve devlet tekelindeki omurgalar aldı. ARPANET� in kaldırılmasına rağmen TCP / IP bir iletişim protokolü olarak kaldı ve gittikçe yaygınlaştı.

IPX
Novell tarafından tanımlanmış olan ve uygulama programlarının ağ üzerinden veri alışverişinde bulunmalarını sağlayan, genellikle PC�ler üzerinde kullanılan ve geniş bir LAN topolojisini destekleyen bir protokoldür.

APPLETALK
Apple Computer, Macintosh�lar arasında iletişimi sağlayan ve tanımlayan AppleTalk�ı ilk kez 1985�te duyurdu. İlk versiyon ağ boyutunda gereksiz kısıtlamalar içerdiğinden Apple 1989 da ikincisini release etti ve buna �Phase 2� ismini verdi. Phase 2 içlerinde Ethernet ve Token Ring gibi veri iletim ortamlarını da içeren daha geniş bir altyapı ile geldi.

DECNET
Digital Equipment Corporation (DEC) ilk olarak 1970�lerin başlarında DECnet protokolünü duyurdu. Takibeden yıllarda bu protokole eklemeler yapıldı ve geliştirildi. DECnet OSI modelinden önce geliştirildiği için, üzerinde sonradan yapılan değişiklerle bu modele birebir uyan yedi katmanlı bir model oluşturuldu.

SNA
IBM, 1974�te ilk özel / şirket tabanlı networking mimarisini duyurdu. System Network Architecture ( SNA ), aslında büyük IBM mainframe�lere uzak erişimi sağlamak üzere oluşturulan bir protokoldür. SNA zaman içerisinde çeşitli değişikliklere uğrayarak OSI ye benzer yedi seviyeli bir yapı halini almıştır.


DHCP (Dynamic Host Configuration Protokol=Dinamik Bilgisayar Konfigurasyon Protokolü)

CP/IP protokolünü kullanan aglarda ikisi gerekli olmak üzere bes adet parametre kullanilir.. Bunlar IP, Subnet Mask, Gateway, DNS ve WINS dir. Bunlardan IP ve Subnet'in degerinin mutlaka girilmesi gerekir.

Ancak bir network üzerinde makine sayisinin artmasi sonucu bu degerlerin girilmesi hem zorlasir hemde hatali girilmesi sonucu makinelerin baglanti sorunlariyla karsilasiriz. Bu sorunu çözmek için olusturulan bir server üzerine DHPC (Dynamic Host Configuration Protokol=Dinamik Bilgisayar Konfigurasyon Protokolü) adi verilen bir servisin kurulmasi sonucu gerekli olan bütün konfigurasyon degerlerinin diger makinelere otomatik olarak baglanmasini saglamis oluruz. Bunun için networke bagli statik IP(Internete çikista kullanacagi legal IP degeri) ve gerekli degerleri dogru girilimis bir makine üzerine DHPC Prokolünü kurduktan sonra networkte bulunan diger client makineler IP degerleri bos birakilip bu degerleri DHPC üzerinden isterler. Client bu istegi verdikten sonra DHCP IP araligindan seçilen bir IP degeri belirli bir zaman araliginda bu clienta kiralar. Ve en son olarak client aldigi IP numarasini onayladiktan sonra o tarih araliginda client'a o IP atanir ve süre sonunda IP numarasi geri alinir.Ve ondan sonra istenirse tekrar bir IP verilir. DHPC server'in genel çalisma prensibi bu sekildedir.

Her hangi bir client'in aldigi IP adresini komut satirinda

C:\ipconfig

Komutunu yazarak IP adresini, Subnet Maskini ve Default Gateway'ini ögrenebiliriz.Daha ayrintili bilgi istersek yani kartin MAC adresini, Host ismini (makine adi), DNS ayarlari gibi bu sefer ise

C:\ipconfig /all yazmamiz yeterlidir.

DHPC 'den eger bir client bir IP numarasi aldiysa

C:\ipconfig /release komutuyla aldigi bilgileri birakmasini saglayabilir

C:\ipconfig /renew yazarsak tekrar yeni bir deger almasini saglayabiliriz..

DHCP SERVER KURULUMU VE KONFIGURASYONU

DHCP servisinin kurulmasi için statik IP'si olan ve bir NT Server makine üzerine Control Panel içindeki Network Objesi altindan Services tabindan Add.. Buttonuna basarak yeni bir servis olarak DHCP Servisini ekleriz.Ve makine restart edilir. DHCP Servisi kurulmus olur daha sonra konfigurasyonuna geçelim. Istemcilere verecegimiz IP adres havuzunu tanimlamaliyiz. Daha sonra istemcilerin kullanacagi subnet mask degerini girmemiz gerekir. Ama bazi durumlarda server gibi kullanilan makinelerin kendine ozgu IP degerleri olabilecegi için onlarin adreslerini statik olarak vermek ve IP havuzundan çikarmamiz gerekir. Bazi makinelerinde hep ayni IP'yi almalarini istersek kendilerine ozgu IP degerlerini rezerve ederiz. DHPC server servisini konfigure etmek için Administrator Tools menüsü altinda DHPC Manager menusu kullanilir.



DHCP sunucu hizmetinin konfigurasyonu için ilk olarak bir scope tanimlanir. Scope DHCP'nin degitacagi IP degerlerinin araligidir. Eger ag birbirlerine router dedigimiz yönlendiricilerle birbirine bagliysa bu durumda scope sayisi birden fazla olabilir.



Simdi artik DHCP konfigurasyonuna geçebiliriz. Ilk olarak Administrator Tools arltindan DHCP Manager çalistirilir. Local Machine üzerine tiklanarak Scope menusunden Create diyerek yeni bir scope olusturalim. Daha sonra Start Adress olarak istemcilere verecegimiz IP'lerin ilk degerini ve End Adress kisminda verilecek son IP degerinin yazalim.Subnet mask için ag üzerinde kullandigimiz subnet mask degeri girilir. Excluded Adresses kisminda, verdigimiz IP araligi içindeki bir grup IP degerini çikarmak için kullanilir. (Bu degerler statik olarak kullanildigi için bunlari hariç tutmamiz gerekir ) Lease Durationda ise client"a verilen IP degerinin ne kadar sonra geri alinacagi degeri girilir. Bu degeri çok degisen IP degerlerine göre 3-5 gün arasinda vermek uygun olur. Name kisminda scope'un ismi Comment 'te ise ilgili yorum bulunur.

Bu degerleri girdikten sonra OK 'e basildiktan sonra sonra bu scope'u aktif edip edilmeyecegi sorulur. Buna Yes dersek scope aktif hale gelmis olur. Manager 'da aktif olan scopelar yaninda sari lambayla ifade edilir. Aktif olmayanlarin yaninda lamba bulunmaz.

Scope tanimlandiktan sonra IP ve subnet maske bilgilerini direk olarak clientlara yollamis olduk bundan sonra diger bilgileri yani default gateway, WINS ve DNS server IP Bilgilerinide DHCP tarafindan yollayabiliriz. Bunun için DHCP Manager'dan DHCP Option'I seçiyoruz. Burada yapilan konfigurasyonlar bütün scopelari yada seçili bir scope'u etkileyebilir.DHCP üzerinden bir scope seçildikten sonra DHCP Options menüsünden Global veya Scope seçilir. Burada Unused Options kisminda daha önce tanimlamadiginiz ve tanimlaya bileceginiz degerlerin listesidir. Bunlardan en çok kullanilanlari asagida verilmistir.



003 Router Router'ın adresi yani default gateway değeri

006 DNS Servers DNS Server adresi girişi

044 WINS/NBNS WINS Sunucunun adresi

046 WINS/NBT node type NETBIOS isim çözümlemesinin tipi girilir.

047 NetBIOS Scope ID NetBIOS Scope ID'si tanımlanır


DSL Nedir?

Mevcutta var olan bakır telefon hattını kullanarak,yüksek hızda data iletimi sağlayan,genişbant erişim teknolojisidir.
Dsl avantajları;
Aynı anda internet�ten data alışverişi yapılırken telefonun da kullanılması,
Bağlantı kurulurken bir gecikme olmaması ve asla karşı tarafın meşkul tonu vermememsi,
Mevcut altyapıyı kullandığı için yeni bir yatırım gerektirmesi,
Dial-up erişim�e göre bağlantı hızının kat kat fazla olması,
Sürekli bağlantıda kalabilme imkanı,
Yüksek hız gereken video,interactive TV,video conferencing gibi uygulamalar için uygun olması,
Lan�larda dsl bağlantının ortak kullanılabilmesi,yani bir dsl bağlantı üzerinden birden fazla bilgisayar bağlanabilmesi.
Dsl tipleri;

Adsl(asymmetric dsl)
Sdsl(symmetric dsl)
Idsl(ısdn dsl)
Hdsl(high-bit-rate dsl)
Vdsl(very high-bit-rate dsl)
Shdsl(symmetric high-bit-rate dsl)

Adsl(asymmetric digital subscriber line)
Şebekeden aboneye:1.5Mbps-8Mbps
Aboneden şebekeye:64kbps-800kbps
Aradaki mesafe:5km Şebekeden �ye kadar
Daha çok bilgi alışı yapan küçük işyerlerinde ve evlerde kullanımı uygundur.

Adsl�de servis seçenekleri

Tek bir PC-bir çok PC
Sürekli bağlantı-çevirmeli bağlantı
Statik IP-dinamik IP
Servis seçimi
Adsl VPOP


Sdsl(symmetric digital subscriber line)
Şebekeden aboneye:160kbps-2.3Mbps
Aboneden şebekeye:160kbps-2.3Mbps
Aradaki mesafe:6-7 km.�ye kadar
İşyerlerinde kullanılması uygundur.

Dial-up ısdn bir alternatifi olup daha dial-up ısdn�den daha güçlüdür. Diğer dsl teknolojilerine oranla en uzak mesafeden kullanılan dsl tipidir.

Hdsl(high-bit-rate digital subscriber line)
Şebekeden aboneye:1.54Mbps

Idsl(Isdn digital subscriber line)
Şebekeden aboneye:144kbps
Aboneden şebekeye:144kbps
Aradaki mesafe:10 km.�ye kadar
Aynı bağlantı üzerinden telefon görüşmesi yapılmasını desteklemez.
Aboneden şebekeye:1.54Mbps
Aradaki mesafe:3-4km.�ye kadar
Daha çok T1hatlarının bağlantısında kullanılır. Diğer dsl�lerin tersine 2 çift tel(4 tel)kullanılır. Sinyal tekrarlayıcıları kullanıldığında aradaki mesafe daha fazla olabilir.

Vdsl(very high-bit-rate digital subcriber line)
Şebekeden aboneye: 13Mbps-52Mbps
Aboneden şebekeye: 16Mbps
Aradaki mesafe: 1km.�ye kadar
Bu teknoloji gelişme aşamasındadır.

Shdsl(symmetric high-bit-rate digital subscriber line)
Şebekeden aboneye: 2.31Mbps veya 4.6Mbps
Aboneden şebekeye: 2.31Mbps veya4.6Mbps
Aradaki mesafe: 6 km.�ye kadar
Eğer tek çift bakır kablo kullanılıyorsa şebekeden aboneye,aboneden şebekeye hızlar 2.31Mbps,iki çift bakır kablo kullanılıyorsa şebekeden aboneye,aboneden şebekeye hızlar 4.6Mbps�dir.

Orta ve küçük ölçekli işyerleri ve ofisler için uygundur.

DSL ERİŞİMDE KULLANILAN CİHAZLAR

Dslam(digital subscriber line access multiplexer)
Üzerinde dsl modemlerin bulunduğu ve dsl abonelerden gelen trafiği toplayarak şebekeye ileten cihazdır.

Cpe(cutomer premises equipment)(abone tarafı cihazları)
Tek kullanıcı:dsl modem,splitter(adsl�de)
Çoklu kullanıcı:dsl modem,router (windows 2000 server �larıyla router�siz çalıştırılıyor)

adslman> Adsl ile ilgili bir link: Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap


FTP Nedir?

FTP Nedir?
FTP, bir bilgisayardan diğerine bir veri veya daha fazla dosya transfer etmek için kullanılan yaygın bir yöntemdir.FTP, başka bir internet sitesine bağlanarak dosya transfer etmek göndermek için özel bir yoldur.İnternetin ilk yıllarında geliştirilmiştir.WWW tarz yazılımların gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla,FTP komutları hakkında fazla bilgiye sahip olmanıza gerek kalmamıştır. Örneğin;
Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap adresi/dizin/dosya adı.zip
komutu bu adresteki dosyaadı.zip dosyasını sabit sürücünüze kopyalayacaktır.Aynı zamanda
Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap adresi/dizin/
komutu size bu dizindeki dosyaların bir listesini verecektir.

Eğer içerisinde FTP kabiliyeti olmayan bir tarayıcı (browser) kullanıyorsanız ve uzaktaki bir bilgisayara dosya göndermek istiyorsanız, dosyaları görebilmek ve almak için bir FTP programına ihtiyacınız olacaktır.FTP�yi kullanmak için dosya adını, hangi bilgisayarda ve hangi dizinde bulunduğunu bilmek zorundasınız.

Arama Motorları (Search Engine) Nedir?

Arama makinaları, veri tabanları veya internetteki sitelerde yer alan dosyalar için indeks oluşturan yazılımdır.Arama makinalarının arayüzlerinde aranacak kelime yada kelimelerin yazılabilmesi içi bir alan vardır.Aranacak bilgi girildikten sonra ARA komutu ile arama başlatılır ve sonuçta size bir liste halinde gösterilir.Bu liste �hipertext� olduğu için herhangi bir cevaba bastığınızda sizi doğrudan bu dosyanın olduğu yere yönlendirecektir.

Arama makinalarının iyi bir özelliği de eğer internette bir sayfanız varsa sayfanızın adresini Arama makinesinin veri tabanına kaydedebiliyorsunuz. İnternet kullanıcılarının sizin sitenizi ziyaret etmesi açısından güzel bir yoldur ve herhangi bir ücret ödemenize de gerek yoktur


DOS'tan MS Networklerini Kullanmak

DOS bilgisayarımdan bir W9x veya NT sistemine bağlanabilir miyim ?



DOS makinem bir server olabilir mi ?

EVET.



Ama bazı limitlerle.

DOS Üzerinden Windows Bilgisayarlarına Bağlanabilir miyim?

Eğer yapmak istediğiniz sadece diski olan bir dos yüklü bilgisayardan, ağ üzerindeki Windows sistemlerinin disk ve yazıcısını kullanmak ise;

1. Adım

Microsoft sitesinden "DOS Client for Workgroup Networks" (MSWGCN.EXE - 1.015 MB) dosyasını indirin.

Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir.  Üye Ol veya Giriş Yap

2. Adım

Bir DOS-sisteminden Windows95 veya NT4 Workstation'a bağlantı

Bu bağlantı bir network-workgroup bağlantısını destekler ve sadece Netbeui protokolünü kullanabilir

Dos'tan NT Domain Sunucuya Bağlanmak

Bir NT-Domain server'a bağlanmak veya IPX/SPX, TCP/IP protokolleri ile networke bağlanmak için Microsoft Network-Client 3.0 kullanın.

Öncelikle Microsoft Network Client 3.0 kurulumunu yapmanız gerekiyor. Ancak buna başlamadan önce şuna dikkat edin:
Bu paket içinde büyük ihtimalle sizin kullandığınız ağ kartının sürücüleri olmayacaktır. Bu sürücüleri eklemeniz gerekiyor: Network Client 3.0'e Yeni ağ kartı sürücüleri eklemek



Eğer diski olmayan bir makina, disket ile açsın ve ağa bağlansın istiyorsanız:

Windows95/98'de oluşturulmuş ağ desteğiyle açabilen başlangıç disketi ile bağlantı

sayfasına bakabilirsiniz.


Yukarıdaki bağlantılarda NetBEUI ve IPX kullanıldı, siz TCP/IP kullanacaksanız Microsoft Network Client 3.0 kurulumunda protokol seçilen adıma kadar gelip, aşağıda anlatıldığı gibi devam etmelisiniz:

Dos'tan TCP/IP kullanarak ağa bağlantı

Bir DOS Sisteminin Disk ve Yazıcısını Paylaştırmak

Bir DOS makinası üzerindeki Disk veya yazıcınızı paylaştırabilmek için önce Microsoft Network Client 3.0 kurulumunu yapmanız gerekiyor. Sonra da DOS-Tabanlı Microsoft Network sayfasında anlatıldığı gibi ek bir kurulum daha yapmalısınız

Belleğe dikkat

Microsoft DOS-network sürücüleri oldukça aç gözlü ve dos belleğinden 100 Kbyte kullanıyorlar. Dos belleğini yüksek tutabilmek için config.sys dosyanızda şu satılar olmalı:



dos=high,umb

device=c:\dos\himem.sys

device=c:\dos\emm386.exe noems



daha sonra config.sys içinde yüklenen tüm sürücüleri "device=..." yerine "devicehigh=..." olarak yüklemelisiniz.



Ayrıca autoexec.bat dosyasında da çalışan her komutun başına "LH" ekini getirmelisiniz.

örn: "LH keyb.com"



Dos belleğinizin durumunu mem konutu ile öğrenebilirsiniz.



Free base memory klavye sürücüleri ile beraber 628 Kb olabiliyor, ama yukarıdaki network sürücülerinden sonra bu düşecektir.



Dos tabanlı bir çok program (ETA, LOGO gibi muhase proramları mesela) en az 565 Kb gibi free base memory isterler...


İnternet Paylaşımı ve Wingate

Bu yazıda internet paylaşımın ne ve nasıl olduğunu ve bu işi yapmakta kullanılan popüler programlardan birisi olan Wingate programının kurulumunu bulacaksınız.



Internet hayatımızın her alanına girdi, artık onsuz olamıyoruz. Evlerde, ofislerde, okullarda kısacası her yerde internet bağlantısına ihtiyaç duyuyoruz. Birden fazla bilgisayarın bulunduğu ortamlarda tek bir noktadan sağlanan internet paylaşımının diğer bilgisayarlar tarafından da kullanılmasının sağlanması sıklıkla karşılaşılan bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaca cevap vermek üzere geliştirilmiş çeşitli çözümler mevcuttur. Bu çözümler değişik yöntemler kullanırlar ve çeşitli avantaj/dezavantajları vardır. Şimdi isterseniz teker teker bu çözümlere bakalım.

1) Microsoft Internet Connection Sharing

Win98 Second Edition ve sonraki Windows sürümleri internet bağlantısını paylaştırmaya yarayan bu sistemle gelmektedir. Üzerinde modem olan makinada (bundan sonra �Server� olarak bahsedilecektir) Windows yüklenirken setup seçeneklerinde veya yüklendikten sonra Program Ekle/Kaldır bölümünden yükleyebileceğimiz bu özellikle interneti yerel ağımızda paylaştırabiliriz. Server üzerinde ICS (internet connection sharing) yüklendiğinde network ayarlarına bazı eklemeler yapılır ve bir disket oluşturulur. Server yüklemeden sonra restart eder, oluşturulan disketteki tek bir kurulum dosyası da terminaller üzerinde bir kez çalıştırılır ve kurulum tamamlanmış olur. Artık server üzerinden modemle internete bağlanınca, terminallerden de internete girilebilinir.

2) Çeşitli proxy programları

Proxy (vekil) programlarının çalışmasını anlamak için TCP/IP ile ilgili çok kısaca şunları söylememiz gerekiyor. TCP/IP üzerinden haberleşme yapılırken belli port numaraları kullanılmaktadır. Örneğin 6667 nolu port chat programlarınca, 110 ve 25 numaralı portlar mail programlarında, 80 numaralı port ise web server�lar tarafından kullanılır. Biz Explorer içinde bir adres yazdığımızda TCP/IP protokolü, 80 nolu port üzerinden karşıdaki web server�a erişilir ve web sayfası alınır. Ama proxy sunucu kullanılıyorsa, explorer (veya diğer bir program) içerisinde proxy server�ın adresi ve port numarası belirlenir ve siz hangi adresi yazarsanız yazın, explorer bu adresi proxy server�a iletir. Proxy server internetten o sayfayı alır ve size yollar. Yani bir nevi aracıdır. Ayrıca proxy server�lar cache tutarlar. Yani kendilerinden talep edilen sayfaları internetten çekip, isteyene yolladıktan sonra bir de kendi üzerlerine kaydederler. Aynı sayfaya ikinci bir talep geldiğinde de tekrar internetten almak yerine, kendi üzerlerinde tuttukları kopyayı yollarlar. Bu da terminal, yani son kullanıcının daha hızlı çalışmasını sağlar

3) Proxy, firewall ve nat desteği içeren paket programlar

İnternetin yaygınlaşmasıyla ve windows 95 ile bilgisayarları birbirine kolayca bağlama imkanı doğmasıyla internet paylaşımı da önem kazandı. Bu amaçla yazılmış programlar ilk çıktıkları günlerden bu yana oldukça yol kat ettiler. Örneğin wingate programı 5.0 sürümüne ulaştı bile. Bu programlar değişik teknolojileri bir arada sunmalarıyla öne çıkıyorlar. Wingate�in bizlere sunduğu özellikler:

• NAT

• Proxy

• Dahili Firewall

• Dhcp

• Gelişmiş kullanıcı tanımlamaları



WLAN (Wireless Local Area Network)

Kablosuz LAN ( wireless LAN - WLAN ), mevcut kablolu LAN'lara ilave veya alternatif olarak kurulan, bilgisayarlar ve network kaynakları arasındaki iletişimi kablolar yerine kablosuz cihazlarla sağlayan veri iletim teknolojisidir.

WLAN, veri iletimini hava üzerinden elektromanyetik dalgalar halinde taşıyarak, kablo bağlantılarını azaltan bir çözümdür. WLAN uygulamaları, kullanıcının hareket imkanını kolay bir kurulumum rahatlığı ile birleştirirler.


Kablosuz LAN'ların kullanım alanları ve yararları

Çalışanları genelde hareketli olan şirketlerde, gerekli bilgiye, bilginin gerektiği yerden erişebilme imkanı vererek verimliliği arttırır.


Tarihi ve eski binalarda, yapıda hiçbir şekilde değişiklik yapılmamasının gerektiği durumlarda kablolama yapılmadan, yani binanın orijinal dokusuna zarar vermeden, LAN kurulumu imkanı sunar.


Kablo döşemenin fiziksel zorluklarla karşılaştığı depolar, üretim alanları gibi yerleri kısa sürede networke bağlama imkanı verir.


İşi gereği, sık ofis değiştiren şirketler için, her taşındığı yerde tekrar network altyapısı kurmadan çalışma olanağı.


Kendilerine ait ofisi olmayan veya kısa zamanda taşınması muhtemel şirketlerin sabit bir network kurmasına gerek olmadan boşuna masraf yapmasının önlenir.


Üniversitelerin kampüsleri genelinde, öğretim görevlilerinin ve öğrencilerin mobil olarak üniversite networküne dahil olup istenilen bilgilere ulaşmasının sağlanması ve yine öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin birbirleriyle ders notlarını paylaşması imkanının sağlanır.


Kablosuz erişim sayesinde, toplantılar sırasında tüm toplantı odasındaki tüm yöneticilerin şirket datalarına ulaşması, yöneticiler arasında dosya transferi ya da online sunumlar yapılabilmesi imkanı sağlanır.


Hastanelerde doktorların mobil olarak gerekli dökümanlara anında ve hastaların yanından ayrılmadan ulaşma gereksinimlerini karşılayarak hasta tabikini kolaylaştırır.


Evler network altyapısına uygun tasarlanmadığından, kablolama evin görüntüsünü bozabilir. Kablosuz erişim, evin estetiğini bozmadan isteyenin evin istenen yerinden çalışmasına ve tek bir İnternet hesabından birden çok kişinin İnternete erişimine imkan verir.


Otel müşterilerine, otelin her yerinden İnternet erişimi sağlayarak, otelin hizmet kalitesini artırır.
Kablosuz LAN'ların Çalışma Prensibi

Kablosuz LAN, fiziksel bir bağlantıdan bağımsız olarak, elektromanyetik dalgalar vasıtasıyla bir noktadan başka bir noktaya bilgi iletimi sağlar.

Radyo dalgaları genelde radyo taşıyıcıları olarak anılırlar, çünkü basit mantıkla, uzak bir alıcıya enerji transferi yaparlar. İşlem, taşıyıcının iletilen bilgi tarafından modüle edilmesiyle sağlanır. Bu şekilde veri dalga üzerine oturtulduktan yani taşıyıcıya modülasyon bilgisi eklendikten sonra artık radyo sinyali tek bir frekans değil, modülasyonun hızına göre belli bir frekans genişliğinden ibarettir.

Bir çok radyo taşıyıcı, farklı radyo frekanslarını kullandıkları taktirde aynı ortamda birbirlerini etkilemeden bilgi taşıyabilirler. Radyo alıcısının istenilen veriye odaklanması, o verinin iletildiği radyo taşıyıcısının frekansına ayarlanması, diğer taşıyıcı frekanslarının filtrelenmesi işlemiyle olur.

Standart bir WLAN konigürasyonunda, Erişim Noktası (Access Point) diye adlandırılan alıcı-verici cihaz (transceiver), bir Ethernet kablosuyla kablolu networke bağlanır ve WLAN'la kablolu network arasında, verinin transferi için köprü görevi görür.

Tek bir erişim noktası, yaklaşık 250 kullanıcının, içeride 100 metre dışarıda 300 metre çapında bir alanda kablosuz olarak bilgi transferi yapmasına imkan verir.

Kullanıcılar WLAN'a kablosuz LAN adaptörleriyle erişim sağlarlar. Bu adaptör uygulamaları, laptoplar için PCMCIA kartları, desktoplar için PCI, ISA kartları veya USB portuna bağlanmış harici cihazlar şeklindedir.

WLAN adaptörleri, network işletim sistemi ve radyo dalgaları arasında, sahip oldukları antenler aracılığıyla bir arayüz sağlarlar ve network işletim sistemi bu bağlantının kablosuz tabiatından haberdar olmadan, normal bir kablolu network mantığıyla çalışır.




TCP/IP Yönlendirme
Önceki dokümanda TCP/IP’nin ne oldugunu ve adreslemenin nasil
yapildigi anlatilmisti, paketlerin internet üzerinde yollarini nasil bulduklarini ise
bu dokümanda anlatacagiz.
Öncelikle bir TCP/IP networküne baglanmak isteyen bir bilgisayarda
yapilmasi gereken ayarlari ele alalim. TCP/IP protokolü tanitilirken bir takim
bilgilere ihtiyaç duyulmaktadir, bunlar
1. IP numarasi *
2. Subnet maskesi *
3. Ag geçidi (Gateway)
4. DNS Sunucularidir
Yanlarinda * bulunan bilgiler mutlaka girilmesi gerken bilgilerdir, digerleri duruma göre bos birakilabilir.
Buradaki IP numarasi ve subnet maskesi hakkinda detayli bilgi önceki
dokümanlarda verilmistir, DNS sunuculari ise daha sonra açiklanacaktir. Bu
kisimda özellikle üzerinde durulacak olan “ag geçidi” kavrami ve internet
üzerinde yönlendirmedir. Buradan hareketle yukaridaki bilgilere sahip bir
bilgisayarin yapacaklarini özetleyelim, ilk olarak daha önce anlatildigi sekilde IP
adresini ve subnet maskesini kullanarak ait oldugu networkü bulacaktir. Daha
sonra kendisi için bir IP yönlendirme tablosu olusturacaktir.
Yönlendirme tablosu olustururken izleyecegi yol sudur. Kendi IP
numarasina giden tüm paketleri kendisine yönlendirecektir. Ayni sekilde kendisi
ile ayni networkte olan adreslere bu IP numarasinin ait oldugu arayüz üzerinden
ulasmaya çalisacaktir. Bu network disinda kalan adreslere yönelen tüm paketleri
ise ag geçidi olarak tanimlanan cihaza yönlendirecektir (Buradan da anlasilacagi
gibi, ag geçidi olarak tanimlanan IP numarasi mutlaka kendi IP numarasi ile ayni
subnet içinde olmalidir, aksi taktirde bilgisayar ag geçidine ulasamayacaktir).
IP yönlendirme tablosunun olusturulabilmesi için gerekenlere bir bakalim.
Öncelikle ulasilmak istenen network ve bu networkün maskesi bilinmelidir ve bu
networke ulasmak için kullanilacak arayüz de gerekmektedir.
Bir örnekle konuyu daha açik hale getiremek için, 212.45.64.226 IP
numarasina ve 255.255.255.224 subnet maskina sahip bir bilgisayar için ag
geçidinin 212.45.64.225 olarak tanimlandigini düsünelim.
Bu durumda bilgisayar ait oldugu networkü 212.45.64.224 olarak
hesaplayacaktir, olusturdugu yönlendirme tablosu ise su sekilde ifade edilebilir.
Öncelikle kendi IP numarasina giden paketleri kendi kendine gönder.
212.45.64.224 networkünde olan tüm paketleri 212.45.64.226 IP numarasini
kullanarak gönder, bu networkün disindaki adreslere gidecek paketleri ise
212.45.64.225 IP numarasi üzerinden yönlendir. Tablo olarak ifade edecek
olursak,
Hedef Network Maske Ag geçidi Arayüz
212.45.64.226 255.255.255.255 127.0.0.1 Loopback
212.45.64.224 255.255.255.224 212.45.64.226 Ethernet0
0.0.0.0 0.0.0.0 212.45.64.225 Ethernet0
* 127.0.0.1 (Loopback) bilgisayarin kendisini ifade eder, 255.255.255.255 ise tek bilgisayari tanimlayan subnet
maskesidir.
sonucunu elde edebiriz. Burada belirtilen arayüz bilgisayarin bu IP numarasina
ulasmak için kullandigi arayüzdür, bu arayüzün tanimi ve gösterimi çesitli isletim
sistemleri arasinda farkli olabilmektedir, unix türevi sistemlerde ethernet için
eth0, le0, hme0 gibi isimler kullanilirken (burada 0 kaçinci arayüz oldugunu
gösterir, örnegin bir bilgisayarda iki ethernet karti varsa bunlar eth0 ve eth1 ya da
hme0 ve hme1 olarak tanimlanirlar), windows tabanli sistemlerde ise bundan
farkli olarak arayüzler sahip olduklari birincil IP ile tanimlanirlar, örnegin
örnegimizdeki arayüz, arayüzün birincil IP numarasi olan 212.45.64.226 ile
tanimlanacaktir.
Bu tanimlamalarin yapilmis oldugu bir bilgisayarin IP yönlendirme tablosu
incelenecek olursa (IP numarasinin tanimlandigi bilgisayar WinNT Server 4.0’dir)
C:\>route print
Active Routes:
Network Address Netmask Gateway Address Interface Metric
0.0.0.0 0.0.0.0 212.45.64.225 212.45.64.226 1
127.0.0.0 255.0.0.0 127.0.0.1 127.0.0.1 1
212.45.64.224 255.255.255.224 212.45.64.226 212.45.64.226 1
212.45.64.226 255.255.255.255 127.0.0.1 127.0.0.1 1
212.45.64.255 255.255.255.255 212.45.64.226 212.45.64.226 1
224.0.0.0 224.0.0.0 212.45.64.226 212.45.64.226 1
255.255.255.255 255.255.255.255 212.45.64.226 212.45.64.226 1
NOT: 0.0.0.0/0.0.0.0 tanimlanabilecek en genel networktür. Bütün IP numaralarini kapsar.
Yukaridaki tabloda birinci, üçüncü ve dördüncü satirlarin bizim
olusturdugumuz tabloda yer aldigi digerlerinin ise yer almadigi hemen dikkati
çekecektir. Burada ikinci satir 127 ile baslayan tüm adreslerin loopback
arayüzüne yönlendirilmesi gerektigini belirtmektedir. Bu da 127 ile baslayan tüm
adreslerin aslinda kendi kullandigimiz bilgisayari tanimladigi anlamina gelir.
Besinci, altinci ve yedinci satirlar ise broadcast ve multicast tanimlamalaridir,
broadcast yönlendirmeler belli bir IP numarasina degil tüm networke ulasilmaya
çalisildiginda kullanilirlar. Ancak yönlendirme tablosunun bu tanimlari sistem
tarafindan otomatik olarak yapilmaktadir, kullanicinin bunlari ileride deginilecegi
sekilde degistirmesine, silmesine ya da eklemesine gerek duyulmamaktadir.
Bizim olusturdugumuz tabloda bulunmayan “metric” hanesi ise esdeger
yönlendirmeler arasinda hangisinin önce kullanilacagini belirtir, daha sonra
incelenecektir.
Bir IP yönlendirme tablosu incelenirken ya da olusturulurken dikkat
edilmesi gereken en önemli noktalardan biri yönlendirme tablosunun en özelden
en genele dogru taranacagidir, örnegin 212.45.64.226 numarali IP’ye ulasmaya
çalisirken bu IP numarasinin hem 212.45.64.226/255.255.255.255 hem
212.45.64.224/255.255.255.224 hem de 0.0.0.0/0.0.0.0 networklerinin içinde
kaldigi görülür ama bunlarin arasinda en özel olan kullanilacaktir, bu da
212.45.64.226/255.255.255.255’tir.
Örneklerle devam ederek konumuzu genisletelim. 212.45.64.226/27 IP
numarali bilgisayarimizin 212.45.64.231 IP numarali bilgisayara ulasmak
istedigini düsünelim. Öncelikle kendi yönlendirme tablosunda bulunan network
adresleri ile subnet maskelerini kullanarak bu IP’nin yönlendirme tablosundaki
networklerden herhangi birinin dahilinde olup olmadigini hesaplayacaktir. Hem
birinci (0.0.0.0/0) hem de üçüncü satirlarin (212.45.64.224/27) bu IP’yi kapsadigi
bu hesaplama sonucu ortaya çikacaktir, 212.45.64.224/27 digerinden daha özel
bir tanimlama oldugu için bunu kullanacak ve paketi kendi IP numarasi üzerinden
LAN’e gönderecektir. Bunu komut satirinda inceleyecek olursak.
C:\>tracert 212.45.64.231
Tracing route to aboneservisi.marketweb.net.tr [212.45.64.231]
over a maximum of 30 hops:
1 <10 aboneservisi.marketweb.net.tr="" ms="" p="">Trace complete.
Buradan da görüldügü gibi 212.45.64.226 ve 212.45.64.226 bilgisayarlari
ayni networkte bulunduklari için hiçbir ag geçididen geçmeksizin
haberlesebilmektedirler.
Bu kez ayni bilgisayari kullanarak 212.45.64.20 IP numarasina sahip
bilgisayara ulasmaya çalistigimizi düsünelim. Bilgisayarimiz yine yönlendirme
tablosunu kullanarak bu IP’nin hangi networkler tarafindan kapsandigini bulmaya
çalisacaktir. Bulacagi networkün ise yalnizca 0.0.0.0/0 oldugu görülecektir.
(Daha önce de söylendigi gibi 0.0.0.0/0 tüm networkleri kapsamaktadir, bu
yüzden default route adi verilmistir). Bu durumda paketler, ag geçidi olarak
tanimlanan 212.45.64.225 IP numarali cihaza yönlendirilecektir yani bir anlamda
“top 212.45.64.225’e atilmistir”. Kritik soru da burada gelmektedir, 212.45.64.225
IP numarali cihaz 212.45.64.20 IP numarasina nasil ulasacaktir. Ag geçidinin
özelligini de tam burada tanimlamak faydali olacaktir. Bir cihazin ag geçidi
görevini görebilmesi için en az iki farkli network’te arayüzünün bulunmasi
gerekmektedir. Örnegin bir ag geçidi x.y.z.0/24 networkündeki bilgisayarlarin
a.b.c.0/24 networkündeki bilgisayarlara ulasmasi için kurulmussa, bir arayüzünün
(örnegin ethernet) x.y.z.0/24 networküne bagli, baska bir arayüzünün (ethernet,
seri/dialup arabirim vs) a.b.c.0/24 networküne bagli olmasi gerekmektedir.
Örnegimizden kopmadan devam edersek, 212.45.64.20 IP numarali
bilgisayar ag yönlendiricisine 1 numarali ethernet arayüzünden, 212.45.64.226
IP numarali bilgisayar ise ag yönlendiricisine 2 numarali ethernet arayüzünden
bagli oldugunu düsünebiliriz.
Traceroute sonucunu incelersek
C:\>tracert 212.45.64.20
Tracing route to kheops.marketweb.net.tr [212.45.64.20]
over a maximum of 30 hops:
1 10 ms <10 10="" grf.marketweb.net.tr="" ms="" p="">2 <10 10="" kheops.marketweb.net.tr="" ms="" p="">Trace complete.
Görüldügü gibi 212.45.64.20 IP numarali bilgisayara 212.45.64.225
numarali cihaz üzerinden ulasilmistir. Buradan çikan sonuç 212.45.64.225 IP
numarali cihazin en az iki arayüzü/IP adresinin oldugu ve bu arayüzlerden biri
212.45.64.224 networkünde iken digerinin 212.45.64.0 networkünde oldugudur.
212.45.64.225 IP numarali cihazin yönlendirme tablosu hakkinda basit bir yorum
yaparsak söyle bir sonuç elde edebiliriz.
Network Address Netmask Gateway Address Interface
212.45.64.0 255.255.255.128 * 212.45.64.1 ** Ethernet0
212.45.64.224 255.255.255.224 212.45.64.225 Ethernet1
* Buradaki traceroute sonucu ile netmaski ögrenmek mümkün degildir, burada verileni bir önbilgi kabul edebilirsiniz.
** Burada belirtilen 212.45.64.0/25 segmentinde herhangi bir IP olabilir. Bu yönlendiricinin 212.45.64.0/25 segmentindeki
IP numarasidir. Ayni sekilde arayüzler de (ethernet 0, ethernet 1) önbilgi olarak yazilmistir, arayüzlerin ne oldugu eldeki
verilerle tesbit edilemez.


Görüldügü gibi 212.45.64.225 adresine yönlendirilen paketler bu cihazin
yönlendirme tablosunda taranarak ilgili arayüzlerden hedeflerine
ulastirilmislardir. Ayni sekilde 212.45.64.20/25 IP numarali bilgisayardan
212.45.64.226 adresine çekilen traceroute sonucu da
kheops/export/staff/ilker>traceroute 212.45.64.226
traceroute to 212.45.64.226 (212.45.64.226), 30 hops max, 40 byte packets

1 212.45.64.1 (212.45.64.1) 3 ms 3 ms 1 ms
2 taurus.marketweb.net.tr (212.45.64.226) 5 ms 5 ms 6 ms
seklindedir. Bu da ag geçidimizin hem 212.45.64.1 hem de 212.45.64.225 IP
numaralarina sahip oldugunu göstermektedir.
Sematik olarak gösterirsek



Görüldügü gibi ag geçidinin iki ayri networke de baglantisi bulunmaktadir.
Kafalarda kalmis olabilecek sorulari gidermek için son bir örnek vererek
konumuzun tanim kismini bitirelim. Networkleri caddelere, istemcileri de
caddelere çikislari olan evlere benzetirsek, ag geçitleri, ön kapisi bir caddeye,
arka kapisi ise baska bir caddeye açilan, böylece caddeler arasinda –belli
kurallar dahilinde- geçis saglayan is merkezleridir.
Yukaridaki açiklamalardan da anlasilabilecegi gibi internete bagli tüm
bilgisayarlar bir anlamda yönlendirme yapmakta ve yönlendirme tablolari
kullanmaktadirlar. Ancak asil isi yürütenler, yönlendirici (router) dedigimiz bu isi
yapmak için özel olarak tasarlanmis sistemlerdir (“siradan” bilgisayarlar da uygun
sekilde konfigüre edilerek router haline getirilebilirler ancak bu dokümanda buna
deginilmeyecektir). O halde genel anlamda bir routeri tanimlarsak, çok sayida
farkli arayüze (ethernet, atm, fddi, serial, e1, e3, t1, t3…..) sahip olup, çesitli
protokolleri yönlendirmesi (IP,IPX …) için özel olarak tasarlanmis cihazlardir. Bir çogunda desteklenen arayüzler modüler olup ihtiyaca göre eklenip
çikarilabilmektedir. Ayni sekilde yönlendirme protokolleri de cihazlarin yazilimlari
ile belirlenebilmektedir. Bu cihazlara örnek olarak çesitli Cisco ve Ascend
cihazlari gösterilebilir (Piyasada onlarda farkli üretici tarafindan üretilmis yüzlerce
hatta binlerce router bulunmaktadir, burada belirtilenler yalnizca örnek olarak
verilmistir). Dokümanin bundan sonraki kisminda isletim sistemi detaylarina
mümkün oldugu kadar az girilerek router’lardan bahsedilecektir.
Az önce teorik olarak çikarilan sonuçlari omurga router’I üzerinde
inceleyecek olursak (Burada incelenen router bir Ascend GRF 400’dür)
Routing tables
Internet:
Destination Gateway Flags Refs Use Interface
212.45.64/25 212.45.64.1 UHI 2 6 ge031
212.45.64.224/27 212.45.64.225 U 1 403 ge032
NOT:
1. Buradaki iki satir router yönlendirme tablosundan seçilerek gösterilmistir. Aksi
taktirde yüzlerce network tanimi arasinda görülmeleri mümkün degildir.
2. Arayüzler ise burada görüldügü gibi belirtilenlerden farkli tanimlanmislardir, ge031
cihazin birinci sase, üçüncü slotunun, birinci portunu belirtmektedir, ayni sekilde
ge032 de birinci sase, üçüncü slotunun, ikinci portunu belirtir (buradaki e ise
arayüzün ethernet oldugunu göstermektedir).
Simdi örnegi biraz daha karmasiklastiralim ve sisteme yeni bir cihaz daha
ilave edelim. Ethernet portunun IP’si 212.45.65.8/24 olan bu cihaz GRF’e
3. ethernet portu araciligiyla baglantili olsun (GRF’in ayni segmentteki IP
numarasinin ise 212.45.65.9/24 oldugunu kabul edelim). Ayni zamanda
bu cihaz üzerinde bulunan 240 modemin IP numaralarinin 212.45.68.1,
212.45.68.2 ….. 212.45.68.254 havuzunda bulunsun.


Sematik olarak bunu gösterirsek



Bu durumda 212.45.68.0/24 segmentine ulasmak için mutlaka 212.45.65.8
IP numarali cihaza (TNT) ulasmak gerekmektedir, buradan çikan sonuç ise
TNT’nin de yönlendirme yaptigi ve bir anlamda router oldugudur. Ancak tüm
trafigin geçtigi omurga yönlendiricisinin 212.45.68.0/24 segmentine 212.45.65.8
IP numarasi ile ulasacagini bilmesi gerekir aksi taktirde 212.45.68.0/24
segmentine ulasmak için kendisine gelen paketleri hangi adrese yönlendirecegini
bilemez. Bu durumda omurga yönlendiricisi üzerinde 212.45.68.0/24’ün
212.45.65.8’e yönlendirilmesi gerekir (bu islem dinamik routing (rip, ospf), arp
proxy ve benzeri yöntemlerle yapilabilir, ancak burada konuyu karistirmamak için
statik yönlendirme anlatilacaktir). Bunun için router üzerinde “route add –net
212.45.68.0 212.45.65.8” seklinde bir komut çalistirmak yeterli olacaktir (yazilan
komut isletim sistemine bagli olup burada belirtilen SysV türü unix sistemlerinde
kullanilan notasyondur, ayni islem bir cisco yönlendirici üzerinde konfigürasyon
moduna geçtikten sonra “ip route 212.45.68.0 255.255.255.0 212.45.65.8”
seklindeki bir komutla yapilabilir). Bunu da yaptiktan sonra omurga routerinin
yönlendirici tablosuna tekrar bakarsak :

Routing tables
Internet:
Destination Gateway Flags Refs Use Interface
212.45.65 212.45.65.9 U 1 12316 ge030
212.45.68 212.45.65.8 UGS 0 399 ge030
212.45.64/25 212.45.64.1 UHI 2 6 ge031
212.45.64.224/27 212.45.64.225 U 1 403 ge032
Simdi bilgisayarimizdan 212.45.68.2 IP numarasina ulasmak için
traceroute sonucu alirsak :
C:\>tracert 212.45.68.2
Tracing route to tnt-port002.marketweb.net.tr [212.45.68.2]
over a maximum of 30 hops:
1 <10 grf.marketweb.net.tr="" ms="" p="">2 <10 ms="" p="" tnt.marketweb.net.tr="">3 120 ms 120 ms 121 ms tnt-port002.marketweb.net.tr [212.45.68.2]
Trace complete.
Görüldügü gibi bilgisayarimizin nasil ulasacagini bilmedigi paketi ag
geçidine göndermis, ag geçidi de 212.45.68 blogunun 212.45.65.8 adresinden
erisildigini bildigi için paketi bu adrese göndermistir. Akla söyle bir soru gelebilir :
Omurga yönlendiricisi hangi adrese gidecegini bilmedigi bir paket alirsa ne olur ?
Su anda tanimli olmayan bir bloga çekilen traceroute sonucunu inceleyelim.
C:\>tracert 212.45.80.1
Tracing route to 212.45.80.1 over a maximum of 30 hops
1 <10 grf.marketweb.net.tr="" ms="" p="">2 grf.marketweb.net.tr [212.45.64.225] reports: Destination host unreachable.
Trace complete.
Görüldügü gibi, paket omurga router’ina kadar ulasmis ancak router bunu
nereye yönlendirecegini bilmedigi için “destination host unreachable” (belirtilen
adres ulasilamaz) mesaji vermistir (Konu hakkinda bilgi düzeyi daha yüksek
kullanicilar için not: Lokal olarak kullanilan blok 212.45.64/19’dir, bu yüzden bu
blok içinde kalan adresler internet’e yönlendirilmeyecek sekilde düzenlenmistir.)
Burada dikkat edilmesi gereken nokta iletisimin çift yönlü oldugudur, yani
omurga routeri sizin gönderdiginiz paketleri hedefine ulastirirken karsidan gelen
paketleri de size ulastirmalidir, aksi taktirde baglanti kurulamaz. Buradan
hareketle kabaca bir tahmin yapilirsa 212.45.65.8 IP’li cihazin da ag geçidinin
omurga routeri oldugu düsünülebilir.
LAN düzeyinde IP yönlendirmesini son bir örnekle noktalayalim.
C:\>tracert 212.45.76.193
Tracing route to anadolunet-idsl.anadolunet.com.tr [212.45.76.193]
over a maximum of 30 hops:
1 <10 grf.marketweb.net.tr="" ms="" p="">2 <10 10="" m4030-01-eth0.marketweb.net.tr="" ms="" p="">3 30 ms 25 ms 50 ms cankaya-kizilay.marketweb.net.tr [212.45.76.1]
4 30 ms 60 ms 50 ms kizilay-anadolunet128k.anadolunet.com.tr [212.45.76.4]
5 80 ms 72 ms 70 ms anadolunet-idsl.anadolunet.com.tr [212.45.76.193]
Trace complete.
Bu tabloya bakarak, aradaki tüm yönlendiricilerin yönlendirme tablolarini
inceleyelim.
Öncelikle grf.marketweb.net.tr’da 212.45.76 ile ilgili bir yönlendirme
bulunmasi gerekir, ilgili yönlendirme asagida gösterilmistir.
Routing tables
Internet:
Destination Gateway Flags Refs Use Interface
212.45.76/22 212.45.65.7 UGS 0 0 ge030
Traceroute sonucuna paralel olarak 212.45.76/22 blogu 212.45.65.7 IP
numarasina yönlendirilimistir. Ayni yönlendirmeyi 212.45.65.7’de ararsak:
ascend% sh ip route 212.45.76.193
Destination Gateway IF Flg Pref Met Use Age
212.45.76.0/22 212.45.76.1 wan36 rGT 60 1 54107 18169
Yine traceroute sonucuna paralel olrak 212.45.76/22 blogu 212.45.76.1 IP
numarasina yönlendirilmistir (arayüzden de anlasilacagi gibi bu baglanti bir WAN
baglantisidir). Sonuç olarak 212.45.76.1 IPsine kadar ulasmis durumdayiz. Bu
IP’ye sahip cihazda bir sorgulama yaparsak:
kizilay-cisco#sh ip route 212.45.76.193
Routing entry for 212.45.76.192/26
Known via "static", distance 1, metric 0
Routing Descriptor Blocks:
* 212.45.76.4
Route metric is 0, traffic share count is 1
Görüldügü gibi yeni ag geçidimiz 212.45.76.4’tür. Burada dikkat edilmesi
gereken sey, blogumuzun küçülmüs oldugudur, az önce /22 olarak yönlendirilen
blok su an /26 olarak yönlendirilmektedir. Bu da kanin atar damarlardan kilcal
damarlara dagilmasi gibi düsünülebilir, en genelden en özele dogru yönlendirme
devam etmektedir. 212.45.76.4’teki yönlendirme tablosu asagidadir.
IDSL> ip route stat
Dest FF Len Interface Gateway Metric stat Timer Use
212.45.76.193 00 32 wan0ppp 212.45.76.193 2 002f 0 1676
212.45.76.192 00 26 wan0ppp 212.45.76.193 1 002f 0 1832303
Görüldügü gibi 212.45.76.193 IP’sine wan baglantisindan ulasilmaktadir
ve trace bir sonraki noktada tamamlanmaktadir.
Daha önce belirttigim gibi burada gösterilen paketin “gidis yoludur”, ayni
paketlerin ayni sekilde geri de gelebilmesi gerekir, ancak bunu da ayrica
göstermeyi gereksiz görüyorum. Ancak geri dönüs için söyle bir yol düsünülebilir
“paketi yönlendirecegin adresi biliyorsan yönlendir yoksa varsayilan (default)
yönlendiriciye gönder”. Bu sistemle 212.45.64.226’ye ulasmak isteyen bir paket
212.45.76.193’ten çikar ve varsayilan yönlendirmeleri izleyerek omurga
yönlendiricisine kadar ulasir, omurga yönlendiricisi ise zaten 212.45.64.226’ya
nasil ulasacagini bilmektedir. Bu sekilde gelis/gidis yönlendirmeleri tamamlanmis
olur.

Burada belirtilen yapinin semasi ise su sekildedir.



Sanirim bu semayla traceroute sonucu beraber incelendiginde, IP
yönlendirme konusunda net bir fikir elde edilebilir.
NOT: Yukarida verilen tüm sekil ve yönlendirme tablolarinda yalnizca ilgili kisimlar
gösterilmis diger kisimlar karisikliga yol açmamasi için çikartilmistir.

INTERNET ÜZERINDE YÖNLENDIRME
Yönlendirmenin temel prensipleri dokümanin ilk kisminda anlatilmistir,
ancak internet üzerinde yönlendirme agin büyüklügü ve araya giren daha
gelismis yönlendirme protokolleri nedeniyle çok daha karmasik bir hal alir. Bu
yüzden burada internet yönlendirmesi anlatilirken, yalnizca tek noktadan servis
alan bir kurumun yönlendirmesi anlatilacaktir. Bir önceki anlatimdan farkli olarak
olayin sistematigi de anlatilmaya çalisilacak ve teknik yapinin yaninda bir takim
prosedürel olaylardan da bahsedilecektir.
30 bilgisayarar ve 1 routerdan olusan LAN’ini internete baglamak isteyen
bir kurum düsünelim. Öncelikle servis alinacak kuruma (ISS-Internet Servis
Saglayici) baglantiyi saglayacak bir ortam gerekmektedir, hemen hiç bir durumda
bu yalnizca kisa mesafelerde çalisan ethernet ile mümkün olmamaktadir. Degisik
alternatifler mümkün olmasina ragmen burada Telekom sirketinden kiralanan
data iletisim hattinin kullanildigini ve bu hattin her iki ucuna konulan birer özel
modem ile ISS ile kurum arasinda iletisimin hazir oldugunu düsünelim. Modemin
baglantisi seri arayüz vasitasiyla routera yapilacaktir. Bu durumda router
ethernet üzerinden bilgisayarlarla, modem üzerinden de ISS tarafinda bulunan
router ile haberlesebilecek ve bilgisayarlar için internete bir geçit görevi
görecektir (ag geçidi-gateway). Fiziksel baglanti hazir oldugunda internet
üzerinde kullanilmasi gereken IP numaralarina ihtiyaç duyulur. IP’ler kuruma yine
ISS tarafindan saglanacaktir, ve ISS’in kullandigi IP blogunun bir bölümünü
olusturacaktir. Bu durumda ISS’in bu kuruma 64 IP’lik bir blok verdigini
düsünelim. Bu blok 212.45.72.0/26, routerin ethernet arayüzüne verilen IP ise
212.45.72.1 olsun. Ayni zamanda routerin modeme bagli seri aryüzüne
212.45.95.2/30, ISS tarafinda bulunan routerin modeme bagli seri arayüzüne ise
212.45.95.1/30 IP’lerinin atandigini düsünelim (Burada verilen IP’lerin
belirlenmesi ISS’in sistem yöneticisi tarafindan yapilacaktir).

Bu anlatilanlari sematik olarak gösterirsek :



Görüldügü gibi sistemde routerlar en az iki farkli networkte
bulunmaktadirlar, kurum routeri hem kurum için networküne hem de routerlar
arasi geçis networküne, ISS routeri ise hem routerlar arasi geçis networküne
hem de ISS networküne baglidir ve her iki networkte arayüzleri bulunmaktadir.
Ayni zamanda kurum aginda bulunan tüm bilgisayarlar ISS tarafindan atanan
bloktan özgün birer IP numarasina sahiptirler ve ag geçidi olarak routeri
kullanmaktadirlar.
Burada görülen sistemlerin yönlendirme tablolarini teorik olarak çikaralim.
212.45.72.2 (diger bilgisayarlar ile benzer sekilde):
Ag Maske Geçit
0.0.0.0 0.0.0.0 212.45.72.1 (statik)
212.45.72.0 255.255.255.192 212.45.72.2 (dogrudan bagli)
212.45.72.1/212.45.95.2:
Ag Maske Geçit
0.0.0.0 0.0.0.0 212.45.95.1 (statik)
212.45.72.0 255.255.255.192 212.45.72.1 (dogrudan bagli)
212.45.95.0 255.255.255.252 212.45.95.2 (dogrudan bagli)
212.45.95.1 :
Ag Maske Geçit
0.0.0.0 0.0.0.0 212.45.65.9 (statik) *
212.45.72.0 255.255.255.192 212.45.95.1 (statik)
212.45.95.0 255.255.255.252 212.45.95.1 (dogrudan bagli)
212.45.65.0 255.255.255.0 212.45.65.7 (dogrudan bagli) *
* Daha önceki örneklerden yola çikilarak belirtilmistir.

Görüldügü gibi kurumda kullanilan sistemin yapisi son derece yalindir, iç
network disinda kalan tüm IP’ler routera yönlendirilerek internete “birakilirlar”,
bundan sonrasini ISS routerlari halletmektedir.
Internet trafiginin ISS disindaki akisini detayli olarak anlatmak ise bu
dokümanin kapsamina sigmayacak kadar genis bir konudur, ancak kabaca su
sekilde ifade edilebilir. Her IP, ISS disinda ayni bloktan diger IP’ler ile ayni
sekilde hareket eder. Örnegin son örnekte kuruma verilen IP blogu
(212.45.72.0/26) aslinda ISS’in kendi blogu olan 212.45.64.0/19’un bir alt
blogudur (subnet), ve internet üzerinde 212.45.64.0/19 blogu olarak yönlendirilir.
Ancak paketler ISS routerlarina ulastiktan sonra 212.45.72.0/26 yönlendirmesi
yapilir.
Son olarak belirtilmesi gereken birkaç sey var. Bu dokümanda ana amaç
TCP/IP yönlendirmesine yabanci kullanicilar için bir temel olusturmak idi,
network mühendisi haline getirmek degil. Bu yüzden örnek olarak verilen
yönlendirmelerin tamami mümkün oldugunca basit seçilen statik
yönlendirmelerdir, gerçek durumlarda ise -orta-büyük ölçekli sistemlerde- durum
genellikle böyle olmayip daha karmasik olan dinamik yönlendirme protokolleri
kullanilanir (rip, ospf, (e)igrp, bgp gibi).